Свет

ПРЕМИНУО ЧУВЕНИ ГЛУМАЦ: Памтићемо га по овим улогама (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Pixabay.com
Фото: pixabay.com

Легендарни холивудски глумац Кирк Даглас преминуо је данас у 103. години, јавили су бројни амерички медији. Вест о смрти саопштио је његов син Мајкл. Он је то потврдио за магазин „Пипл“, пренео је Ројтерс.

„Са огромном тугом ја и моја браћа саопштавамо да нас је Кирк Даглас напустио. За свет био је легенда, глумац из златне ере филма који је доживео и сам златне године, хуманитарац чија је посвећеност правди и принципима у које је веровао поставила свима нама стандарде којима треба да тежимо“, додао је Мајкл Даглас.

View this post on Instagram

It is with tremendous sadness that my brothers and I announce that Kirk Douglas left us today at the age of 103. To the world he was a legend, an actor from the golden age of movies who lived well into his golden years, a humanitarian whose commitment to justice and the causes he believed in set a standard for all of us to aspire to. But to me and my brothers Joel and Peter he was simply Dad, to Catherine, a wonderful father-in-law, to his grandchildren and great grandchild their loving grandfather, and to his wife Anne, a wonderful husband. Kirk's life was well lived, and he leaves a legacy in film that will endure for generations to come, and a history as a renowned philanthropist who worked to aid the public and bring peace to the planet. Let me end with the words I told him on his last birthday and which will always remain true. Dad- I love you so much and I am so proud to be your son. #KirkDouglas

A post shared by Michael Douglas (@michaelkirkdouglas) on

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Даглас је рођен 9. децембра 1916. године као Исур Данијелович Демски, био је син неписмених руских имиграната, а одиграо је неке од најславнијих улога у историји кинематографије, од Спартака и Винсента ван Гога до Дока Холидеја.

Исур је 1941. променио име у Кирк Даглас и приступио америчкој морнарици, где је био официр за комуникације задужен за откривање и уништавање непријатељских подморница. У војсци је провео само три године, пре него што је због повреде отпуштен.

На основу посебне стипендије, уписао је Америчку академију драмских уметности у Њујорку где је упознао Дијану Дил, која је 1943. постала његова супруга. Добили су синове Мајкла, који је постао глумац, и Џоела који ради као продуцент, али су се развели 1951. године.

Три године касније, Кирк се оженио Ен Бајденс са којом је добио још два сина, Питера и Ерика. Питер се бавио продукцијом, док је Ерик кренуо очевим стопама, и бавио се глумом до своје смрти 2004. године.

Са Ен је у браку био је дуже од шест деценија! Једном приликом је изјавио – „ако желиш да сазнаш нешто о човеку, добро погледај жену коју је одабрао за супругу“.

Велики заводник

Кирк је у каријери завео бројне славне даме, међу којима су и легенде великог платна Рита Хејворт, Марлен Дитрих и Џоан Крофорд.

Иако је каријеру почео на радију и телевизији, као и у позоришту, пријатељство са колегиницом са студија Лорен Бекол омогућило му је да се пробије на филму. Она га је препоручила Халу Волису за филм „Чудна љубав Марте Ајверс“ (1946).

Играо је у гомили вестерна, међу којима су „Алонг тхе греат дивиде“ и „Лонелy аре тхе браве“, као и фамозни филм Стенлија Кјубрика „Путеви славе“ (1957).

Извор: ABC/Блиц