Србија

ПРЕТИ ЛИ СРБИЈИ ОЛУЈА ИЗ ЕНГЛЕСКЕ? Детаљна прогноза за НАРЕДНИХ 10 ДАНА, а оно што нам стиже за викенд…

Снажна олуја погодила је ових дана Европу, упозорење је издато и за Хрватску, а многи се питају да ли ће ово невреме стићи и до Србије и прекинути низ топлих дана.

Како на својој фејсбук страници наводи географ који прави прогнозе Марко Чубрило, од олује из Европе могао би да нам стигне само јачи ветар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Данас ће се ка нама премештати неколико фронтова који су везани са изузетно јак циклон чији се центар премешта ка Скандинавији. Овај циклон већ два дана западној, а од јуче и средишњој Европи доноси врло јак ветар који понегде условљава материјалну штету, кишу и пљускове, а снег само вишим планинама. Део тог утицаја ће се данас осетити и код нас али ситуција неће бити ни приближно тако драматична као над западом Европе – наводи он и додаје:

– Биће ветровито и то посебно над западним, југозападним и северозападним пределима региона где ће удари југозападног ветра поподне достизати и близу 100км/х, док ће даље на исток ветар бити јак али без олујних удара. Биће претежно облачно уз појаву слабе кише, а конкретнија падавинска зона ће касно после подне и рано увече захватити север региона, пре свега Војводину и врло споро се премештати даље на југоисток. Као последица тога већи део Војводине, посебно северни и средишњи предели до сутра ујутро могу добити око 15мм падавина. Са почетком падавина ветар ће слабити, а понегде може бити и грмљавине.

FEBRUAR ĆE NAJVEROVATNIJE BITI ZNATNO TOPLIJI OD PROSEKA.NAREDNIH DVE NEDELJE TOPLO, PROMENJLJOV UZ KIŠU POVREMENO,…

Posted by Marko Cubrilo on Monday, February 10, 2020

Чубрило даље наводи да ће снега бити само на висинама изнад 900 метара.

– Сутра ће се фонтална зона споро премештати ка југоисток и полако слабити, а снег се очекује само преко 900мнв. На западу мање падавина, док ће више талога бити на истоку БиХ, већем делу Србије и северу Црне Горе. Ветар ће окренути на северозападни смер и на крајњем северу региона пролазно може бити јак. Дневни максимум у незнатном паду и кретаће се од +6 до +11 степени Целзијуса – појашњава он, наводећи да ће у среду бити суво и топло време.

– У четвртак ће се ка нама премештати још један хладан фронт те ће током дана прво уз јужни ветар бити суво или уз слабу кишу, док се увече на северозападу региона очекује јача киша. У петак облачно и мало хладније уз кишу, а са захлађењем снежна граница на око 800мнв али и даље без снега у низијама. Ветар у окретању на северозападни, а дневни максимум од +3 до +9 степени Целзијуса. Увече на северозападу региона престанак падавина и делимично разведравање – пише Чубрило.

– За викенд и почетком наредне недеље могуће врло топло време које би око 17.02. донело максимуме и до +18 степени Целзијуса, а онда је изгледно још једно, мање, захлађење. Тако за сада делује ситуација у наредних десетак дана. Дакле ни трага од праве зиме и само ће планински делови повремено имати снежне падавине али ће и тамо бити врло топлих дана. Рано-пролећно време се наставља, а слаб сигнал за неко могуће захлађење стоји тек иза 19.02. и за сада делује врло недефинисано – закључује он.

Иначе, према писањима медија, олуја ће данас делимично захватити и Хрватску. У већини крајева очекује се ветровито и изнадпросечно топло. Местимично ће падати киша, у већини подручја најчешће према вечери. Дуваће умерен и јак југозападни ветар, повремено и с олујним ударима, а на Јадрану и југо и јужни вјетар. Највиша дневна температура између 11 и 16 °Ц.

Извор: Информер