loading...
Регион

ПРОФЕСОРКА ЗАПРЕТИЛА УЧЕНИЦИМА ДА НЕ ИДУ НА ЛИТИЈЕ: Да вам не падне на памет да идете у ове шетње, биће великих проблема!

Професорка Средње стручне школе “Иван Ускоковић” у Подгорици, Драгана Ковачевић, послала је поруку ученицима друге године са смера царина и шпедиција, којима је разредна, да им “не падне на памет да случајно улазе у ове шетње које се организују”, да ће “бити у великом проблему, уколико сазна да су учествовали”.

Према писању Дана, та порука изазвала је реакције неких ђака и њихових родитеља. Ковачевићева је рекла да она ништа не жели да забрани ученицима, али не жели да они изостају са наставе и да је родитељи зову плачући и питају где им је дете јер није дошло из школе.

У више градова Митрополија црногорско приморска организује шетње због незадовољства после усвајања Закона о слободи вероисповести. Приметно је да тим окупљањима присуствује и значајан број средњошколаца. Литије с еобично одржавају око 18 или 19 часова.

“Добро вече, омладино. Ово што ћу вам сада рећи је наређење са моје стране. Немојте да вам се деси да питате било којег колегу да вас пушта са часа, па каква год ситуација била. Ако дође до ситуације да вам је лоше и да баш морате, у том случају ћете обавестити мене, педагошку службу и управу школе. Не желим да имам проблем било какве врсте, сви имате телефоне и сви сте у обавези, ако сте се после школе задржали из неког оправданог разлога, да обавестите родитеље о томе. Уколико не испоштујете наредбу, бићете санкционисани. О томе што нисте дошли на претчас ћемо посебно попричати, оправдани су они ученици који су били одсутни цели дан и три која су присуствовала часу. Такође, желим посебно да напоменем да вам не падне на памет да случајно улазите у ове шетње које се организују, дођем ли до каквог сазнања имаћете велики проблем. Поздрав, разредна”, написала је Ковачевићева ученицима.

Она је у тој поруци указала да им сугестију даје због безбедности.

“Ваша воља за кога сте, како ћете се понашати и шта ћете радити. У школи нема политичког, верског и националног изјашњавања. Ја сам поруку послала због ваше личне безбедности и напуштања наставе пре завршетка часа. Због овакве комуникације са разредном бићете кажњени укором пред искључење. Не желим од овог тренутка ниједан погрдни коментар, јер неће изаћи на добро”, навела је она у поруци.

Она у изјави за Дан наводи да јој као педагогу није дозвољено да убеђује децу у нешто или да им наређује.

“Некада просветни радник мора да буде строжи, али деци ништа не намећем. Ноћ пре слања те поруке коју помињете, позвао ме је један од родитеља да пита где су деца која су напустила часове. Они се њима нису јављали на телефон и то је изазвало велику забринутост. Тешко је да исконтролишем 30 деце и у школи, а не када напусте школско двориште”, објаснила је Ковачевићева.

Она је навела и да не дозвољава да се стварају било какве тензије међу децом на верској основи, те да школа није место где треба да се расправља о тим стварима.

Директор Средње стручне школе “Иван Ускоковић” Жарко Боровинић казао је да ученицима никаква наређења нису упућивали, нити да постоји било каква одлука школе везана за учешће ученика на литијама.

“Никакво наређење није давано. Ученици током часова треба да су у школи и верујем да то нико не доводи у питање. Када се заврше часови, онда они и њихови родитељи доносе одлуке где ће ићи и шта ће радити”, поручио је Боровинић.

Извор: Курир.рс/Дан/ЦДМ

loading...