Русија

ПУТИН ИЗВРЕЂАО ЧОВЕКА КОЈИ ЈЕ ПОМАГАО САД ДА УНИШТИ СРБИЈУ: „Имао је само лобању, али празну, без мозга“

Бивши шеф руске дипломатије од 1990. до 1996. године Андреј Козирјев, који од 2012. живи у Америци, у Мајамију, одговорио је жестоко на критику председника Русије Владимира Путина изречену на прошлонедељном међународном политиколошком форуму „Валдај“ у Сочију.

Наиме, на том скупу професор Талинског универзитета Рејн Мулерсон подсетио је на сусрет бившег америчког председника Ричарда Никсона и Козирјева у новембру 1993. у Москви.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тада је Козирјев рекао да Русија нема дефинисане националне интересе него само општељудске. Никсон се зачудио и заклимао главом. На ту причу Путин је реаговао коментаром да то само говори да је Никсон имао главу, а да је Козирјев није имао.

– Имао је Козирјев само лобању, али празну, без мозга – казао је Путин, што је изазвало смех у дворани. Одговарајући Путину, Козирјев није негирао речи које је изговорио пред Никсоном, али је за амерички „Инсајдер“ покушао да докаже да је боље радио.

– Русија је културна и развијена земља и њени национални интереси се усаглашавају са општељудским као и у другим демократским земљама. Ми смо стварали Савез независних држава, нисмо ратовали са братском Украјином, пријатељевали смо са најразвијенијим земљама Европе и Америком, нисмо били под санкцијама – казао је Козирјев и додао да је сада Русија далеко од демократије.

– Руси нису умирали ратујући на страни диктатора у Сирији. Реци ко ти је пријатељ, па ћу казати ко си ти и имаш ли ти главу. Интереси Русије су у супротности са интересима режима и њеним лидерима којима је лобања окренута назад у КГБ. У недавном интервјуу за „Новости“ о бишем министру Козирјеву, који се прославио као амерички слуга, говорио је Михаил Генадјевич Дељагин, један од најпознатијих руских економиста и директор Института за проучавање проблема глобализације.

Дељагин је у књизи „Лучоноше таме“ назвао Андреја Козирјева „убеђеним издајником домовине“. Садашњи пензионер из Мајамија Козирјев биће запамћен по срамотној улози у испуњавању задатака које је добијао од Вашингтона. Он се у то време осећао власником руске спољне политике.

Он се тако додворавао Американцима, да је све више било оних који су тражили од Јељцина да га смени са места министра – пише Дељагин.

– Скоро сваки Американац и они из Западне Европе су сугерисали руском председнику да остави Козирјева на месту шефа дипломатије. Чак се и сам Јељцин запитао што се они толико брину за Козирјева.

Извор: Београд.ин/srbijadanas.com