Србија

РАДА ТРАЈКОВИЋ ИЗНЕЛА ШОК ТВРДЊЕ: “Нуђено ми да купим снимак убиства Оливера Ивановића – ЕВО КО ЈЕ УМЕШАН”

Председница Европског покрета Срба са Косова Рада Трајковић рекла је у емисији Слободно српски да је снимак убиства Оливера Ивановића, који је и њој нуђен за новац пре око шест месеци, наводно откупио министар одбране у Влади Србије Александар Вулин.

„Мени је понуђен тај снимак и фотографије. Човек који ми је то донео је казао и да постоји већи број тих снимака. Први снимак је по његовом наводу откупио министар одбране, господин Александар Вулин и да му је предат негде ван простора Косова. Сада, колико је то тачно…?“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На питање да ли је видела снимак који јој је нуђен и да ли се види сам чин убиства Оливера Ивановића, Трајковићева каже да снимак није видела, али да, како је казала, мисли да се на њему види много тога.

„Мислим да ће током овог процеса можда и јавност Србије бити на један начин згрожена оним што ће можда видети, кроз нешто што је презентација снимка“, рекла је Трајковићева не желећи да открива где јој је и које је националности особа која јој је нудила снимак, рекавши да је већ била код тужиоца у вези са тим.

Рада Трајковић сматра да власт у Србији врши опструкцију суђења осумњиченима за умешаност у убиство Оливера Ивановића, тиме што, како је казала, одбија да изручи косовском правосуђу осумњичене који се налазе у централној Србији.

„Мислим да Београд, Србија, господин Вучић, као заштитиник господина Радоичића и држава Србија, као заштитник троје људи који се наводе да су умешани у пројекту организације убиства Оливера, мислим на Радоичића, Веселиновића и Бојића, који је иначе био шеф полиције за север, треба да учине напоре да они буду доступни правди… Држава Србија има обавезу да их испоручи, да на тај начин активно учетвује у процесу и на тај начин покаже Србима са простора Косова и Метохије, који сви готово верују да је убица Србин, да то јесте тако или није тако. То може да се докаже само кроз регуларан процес“.

Ипак, Трајковићева очекује да ће убиство Олиера Ивановића бити расветљено, јер је како је казала, тај судски процес важан Косову.

„Ово је за њих велики пројекат у смислу представљања правосуђа Косова, да ли оно има снаге и да ли има знања да расветли и да доказима кроз процес дође до откривања починилаца убиства Оливера Ивановића. Мислим да ће они у том смислу и зарад сопствене афирмације косовског правосуђа учинити искрене напоре да то ураде и у том смислу бојим се да ће Београд, макар док је Вучић на власти и та структура, да ће они бити у функцији опструкције доступности људи који су побегли и који нису доступни косовском правосуђу“.

Курти већ одустао од својих принципа?

Трајковићева сматра да је премијер Косова Аљбин Курти, на неки начин већ одустао од својих принципа које је заговарао пре избора, а који се односе на обрачун са криминалом, јер је у Владу примио Српску листу, која је како је казала, била партнер ратне коалиције, коју карактерише криминал и непотизам.

„Ангажовање Српске листе без обзира на Устав Косова је велики компромис, јер он (Курти) је казао да ће избацити ратну коалцију. Српска листа је била коалициони партнер ратној коалицији. Она је била део ратне коалиције, она је изабрала Тачија, учествовала у његовом избору, она је изабрала Рамуша Харадинаја, она је изабрала Кадрија Всељија, шефа ШИК-а, они су имали заједничке перојекте, они су у договору радили институционалну компромитацију Косова. Имали смо хапшење осумњичених за злочин над Оливером и побегао је Радоичић, значи јављено му је из Приштине. Имали смо хапшење групе полицајаца које су чинили криминал, а људи који су најзначајнији Српској листи су побегли, нису их све похапсили. Имали смо хапшење поново неких људи везаних за кирминал, а шеф полиције на северу, Бојић, је побегао. Значи сви они који су били за нас значајни да одговарају и који су били дубоко повезани са ратном коалицијом и њиховим криминогеним структурама, сви су побегли у остатак Србије. То дефинитивно говори да је реч о нездравом компромису око ангажовања Српске листе“.

Курти ће проћи као Сириза у Грчкој?

Сматра да је будућност Аљбина Куртија и Покрета Самоопредељење на чијем је челу потпуно неизвестна.

„Да ли ће Курти имати судбину сличну Сиризи у Грчкој, да га међународна заједница постави да заврши неке послове, где је био велика сметња, значи да преузме ту лидерску позицију и онда као такав и Покрет Самоопредељење да буде на један начн демилитаризован и да буде нешто што више неће суштински представљати неки проблем за све оно што мисли даље да обликује и преобликује међународна заједница у смислу сређивања региона“.

Коментаришући поновни избор Далибора Јевтића за министра за повратак и заједнице у Влади Косова Трајковићева је казала да је то лош потез Београда.

„Па ја мислим да он одлично ради свој посао у смислу одласка Срба са Косова. Ја мислим да министар који је више Срба испратио са Косова, него што их је вратио, не посотоји. Ако је Београд или Вучићева влада с обзиром на то да он учествује и у кампањи и у избору, ако им је то препорука пражњење Косова од Срба, онда је заиста кадар, онако баш одабран, који уме то да ради“.

Изборе у Србији треба бојкотовати

Говорећи о предстојећим парламентарним изборима у Србији Трајковћева сматра да их треба бојкотовати.

„Мислим да српске изборе треба бојковати и на тај начин урадити потпуну делегетимизацију Вучича као председника Србије, који је оно што кажу човек од највећег ауторитета и на тај начин у ствари дати шансу да заиста демократска Србија у перспективи решава и питање Косова са демократском влашћу на простору Косова. Сада имамо један дисбаланс, да овде имамо демократску власт, а у Београду имамо тоталитарну власт која влада механизмима који су заиста у било којој европској земљи одавно заборављни и поражени“, рекла је Рада Трајковић гостујући у емисији Слободно српски.

Извор: РТК