loading...
Србија

САД ПРЕТЕ СРБИЈИ САНКЦИЈАМА: Вашингтон поставио ултиматум Београду, хоће да нас врате у 90-те

Забринутост Стејт департмента због руске војне опреме

Амерички Стејт департмент позвао је данас све савезнике и партнере да одустану од трансакција са Русијом које би могле да доведу до увођења санкција по Закону о супростављању америчким противницима кроз санкције (ЦААТСА)”.

Тако је Стејт департмент одговорио на питање шта мисли о испоруци првог дела руског противваждушног ракетног система “Панцир С” Србији.

Фото: Јутјуб

– У разговору са високим владиним званичницима више пута смо изразили забринутост због куповине руске војне опреме од стране Србије, укључујући и куповину система Панцир – навео је портпарол Стејт департмента.

Из Европске уније је претходно саопштено да је за напредак на путу евроинтеграција, “потребно да Србија усагласи своју спољну политику са спољном политиком Европске уније, у складу са преговарачким оквиром”.

– Влада Србије је интеграцију у Европску унију означила као стратешки приоритет државе. Очекујемо да се Србија понаша у складу са обавезама које је преузела – саопштио је Петер Стано, портпарол високог представника за спољну политику и безбедност ЕУ Жозепа Бореља.

Договор о куповини руског ракетног система “Панцир С” Србија и Русија су постигле током заједничке војне вежбе “Словенско братство” одржане октобра 2019.

Извор: Танјуг