Србија

Снег ове зиме нисмо ни видели, али сада је грађане Србије дочекало нешто МНОГО ГОРЕ

Љубитељи топлијег времена ове зиме могли су да одахну, јер су током њеног већег дела преовладавале праве пролећне температуре. И фебруар, у чију смо другу половину већ лагано загазили, доноси сунце, од снега ни трага, а жива у термометру се пење и до 20. подеока. Ипак, ови вртоглави температурни скокови колико год некима пријали, изазвали су да природа дословно полуди.

Још почетком фебруара, освануле су фотографије висибаба, а осим ових весника пролећа, могле су се уочити чак и процветале кајсије. Грађани, међутим, поред објава фотографија природе у цвату усред зиме, морају да се носе и са мање пријатним последицама „лудог времена“. Наиме, појавили су се комарци и смрдибубе!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сезона смрдибуба је у пролеће и јесен. Обично њихова инвазија креће почетком априла, са првим правим топлијим данима, када их најчешће срећемо напољу, на зеленим површинама. Међутим, ове године поприлично су пораниле.

Осим ових инсеката који Београђанима задају муке, комарци вероватно могу да понесу победничку титулу у овој категорији. Они се појављују нешто касније, од маја па до јула и у летњим месецима ретко ко може да избегне ове крвопије. Прошле године их је, због веома кишовитог пролећа, било у рекордном броју, а предаху је већ крај јер су и они решили да уз смрдибубе раније „посете“ Београђане.

Једна суграђанка која је топло време претходних дана искористила за шетњу Адом Циганлијом, била је крајње изненађена појавом ових инсеката, макар календарски гледано, усред зиме.

– Отишла сам у вечерњим сатима да прошетам Адом Циганлијом и имала сам шта да видим, тачније, да осетим. Агресивни комарци усред фебруара, потпуно невероватно – казала је суграђанка са Бановог брда.

Она додаје како спас од инсеката није пронашла ни у сопственом стану.

– Након битке са комарцима, сутрадан ми је у стан улетело десетак смрдибуба – рекла је ова суграђанка.

Међутим, ни то није све. Наиме, сви који су алергични на полен дрвећа, пре свега на јову и брезу које спадају у оне са великом алергеношћу, ускоро би могли да имају значајне проблеме. Њихове концентрације су тренутно ниске, али ће већ наредне недеље према прогнозама на сајту Агенције за заштиту животне средине, бити у порасту.

Какве ће још „неправилности“ у функционисању природе високе температуре донети, остаје да се види. И да ли можда због комараца и смрдибуба усред зиме, можемо да очекујемо и снег у пролеће.

Извор: Блиц