Србија

СРАМНО! ЕУ се огласила: Ево кога су оптужили за немире у Црној Гори! Срби ће побеснети!

БРИСЕЛ – Дезинформације о црногорском Закону о слободи вероисповести довеле су до јачања тензија имеђу Србије и Црне Горе, а ЕУ тим за Стратешке комуникације, позивајући се на црногорске изворе, наводи да је већина „лажних вести“ дошла из медија базираних у Србији.

Европски тим за Стратешке комуникације (СтратКом), који ради под окриљем Европске службе за спољне послове, на свом сајту под називом „ЕУ против дезинформација“ наводи да је усвајање црногорског Закона о слободи вероисповести привукло „значајну медијску пажњу у региону, а поготово у Србији“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Позивајући се на информације искључиво црногорских организација за праћење медија ( Архимед и Дигитални форензички центар), СтратКом преноси да је од укупно 35.000 извештаја ( укључујући и објаве не друштвеним медијима) чак 20.000 дошло из Србије, а 9.000 из БиХ.

Као врхунац извештавања, али и „пропаганде, дезинформација и лажних вести“ означава се прва недеља јануара 2020. године.

„Извори погрешног извештавња укључују медије базиране у Србији, од којих су неки и у државном власништву, руски медиј на српском језику „Спутник“ и неколико новинских портала из Црне Горе“, стоји у оцени СтратКома.

Као извори „манипулативног садржаја“ наведене су и изјаве руских, црногорских и српских политичара као и свештенства.

Објашњавајући „дезинформативне тактике“, а позивајући се поново на црногорске анализе, група за Стратешке комуникације наводи да се извештавало о томе како ће имовина СПЦ у ЦГ „завршити у рукама ривалске Црногорске православне цркве“, која је „лажна црква“ и „расколна“, али и да ће се имовина СПЦ „изнајмити, продати или преиначити у туристичка места и атракције“.

Додаје се да се у циљу дезинформација користио нацрт Закона о слободи вероисповести из 2015. године, који Црна Гора није усвојила, а који подразумева одредбе о онемогућавању пријаве верским заједницама са службеним седиштем ван Црне Горе, лако укидање и преношење именовине верских зајдница на владу ЦГ.

Посебан део извештаја о дезинформацијама у медијима односи се на наводно ангажовање снага косовске полиције у обезбеђивању божићних скупова у Подгорици, као и специјалног НАТО тима за хибридне претње, у циљу контроле интернет саџања и укидања портала који се супротстваљају црногорском председнику.

СтратКом је као радна група при Европској служби за спољне послове основана по захтеву земља чланица из 2015. године како би се идентификовала „про руска“ пораганда у Европи и дао ЕУ одговор на то.

Касније је објашњено да се активностима „про Кремља“ бави само део тима СтратКом „Исток“, који откирвене дезинформације објављених на сајту  www. euvsdisinfo. eu  Након формирања јединица за „Исток“ и „Југ“, основан је СтратКом Запдни Балкан.

У Европској служби за спољне послове изјавили су да је њен основни задатак „позитивна комуникација са регионом“ и промовисање ЕУ политике и вредности на Западном Балкану.

 

Извор: Курир.рс/Тањуг