Србија

СРБИ НА НОГАМА! Наша земља ускоро улази у ЕУ: Огласио се амбасадор! ОВО ЈЕ ДАТУМ

Он је подсетио да се од самита у Солуну 2003. ништа није десило од преговарања и проширења Европске уније када је реч о земљама Западног Балкана које је било предвиђено за 2025.

Лопандић је оценио да би Србија могла да постане чланица Европске уније до 2025. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Нова методологија приступања ЕУ није револуционарна, поготову када се ради о Србији, већ је продукт дијалога унутар земаља чланица ЕУ о њеној будућности.“

Ово је изјавио вечерас бивши амбасадор Србије при ЕУ у Бриселу Душко Лопандић.

Он је у емисији СТАВ ТВ О2 подсетио да је Француска иницирала нови приступ након блокирања отварања преговора са Албанијом и Северном Македонијом, инсистирајући на дијалогу о реформи ЕУ, а самим тим и о реформи приступних преговора са земљама кандидатима.

Лопандић је оценио да би Србија могла да постане чланица Европске уније до 2025. године, јер, како наводи, ЕУ је завршила важне унутрашње процесе и сада може да се посвети динамичније земљама у региону.

– Нова методологија није много конкретизована, али ће се озбиљније разговарати о финансијским фондовима. У одређеном моменту се могу зауставити процеси преговора, с тим у вези постоји награда и казна. Отварање једног или два поглавља годишње не води никуда – рекао је Лопандић.

Он је указао да нова методологија доприноси приликом преговарања по блоковима, такозваним кластерима, али је додао да без затварања поглавља, не вреди отварање поглавља.

Додао је да Европска „комисија заговара да преговори буду динамични, да се одржавају редовни самити ЕУ – Западни Балкан и да буду својеврсни политички процес“.

– Економска криза 2008. године је доста успорила проширење ЕУ, од тада су дешавале различите кризе, а ЕУ се бавила собом. Можемо рећи да је изгубљена једна деценија, али може се увек нешто изгубити и надокнадити. Европској унији је потребан успех, с тим у вези проширења би био добар потез за саму ЕУ, упркос свим проблемима с којима се сусреће унутар земаља чланица – закључио је Лопандић.

У истој емисији председник Центра за спољну политику Драган Ђукановић оценио је да нова методологија није донета као процес убрзавања политичког процеса када је у питању придруживање ЕУ, већ је одраз европскептицизма у земљама западне Европе.

Он је подсетио да се од самита у Солуну 2003. ништа није десило од преговарања и проширења Европске уније када је реч о земљама Западног Балкана које је било предвиђено за 2025.

– Како се приближавамо 2025. години, све ми даље делује идеја о придруживању Србије ЕУ – рекао је Ђукановић.

Он је изразио бојазан због тога што нова методологија предвиђа и суспензију преговора, ако се се процени да земље кандидати не испуњавају постављене услове.

 

Извор: Ало.рс/ Тањуг

Ознаке