Свет

СРБИЈА УЛАЗИ У ОРБАНОВУ УНИЈУ: ЕУ ће заменити моћни европски савез!

Мађарска је пронашла заједничке темеље са суседним земљама и у позицији је да с њима иде у ширу сарадњу и ствара савезе.

Историја је поново дала народима средње Европе шансу да изграде нови савез утемељен на њиховим националним интересима, који би нам омогућио да се бранимо од претњи и с истока и са запада.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова порука, коју је изговорио премијер Мађарске Виктор Орбан у годишњем обраћању нацији, само је потврдила оно што је најавио још 2018. године, када се на темељима Вишеградске групе родила Орбанова идеја о новом, моћном европском савезу, тада названом Е-6 (због броја држава које су се помињале као његове чланице). Према визији мађарског лидера, и тада и сада, део савеза била би и Србија, а новина је што је сада поменуо и Хрватску и Словенију.

Подсетимо, Вишеградску групу, која снажно делује унутар Европске уније, чине, уз Мађарску, и Пољска, Словачка и Чешка, а уз њих у новом савезу Орбан види и Румунију, Србију (директно нас је поменуо у последњем обраћању нацији), Хрватску и Словенију.

Будимпешта је научила да не мора да се свиди „уморној бриселској елити“, истичући да је Мађарска будућност Европе.

– У последњих десет година научили смо да Европа није у Бриселу. Европа смо ми и ми се не морамо свидети уморној бриселској елити. У прошлости смо мислили да је Европа наша будућност, али данас знамо да смо ми будућност Европе – поручио је Орбан, а затим навео земље које види у савезу држава средње Европе, оцењујући и да последња деценија представља најуспешнијих 10 година у последњих 100 година мађарске историје.

Пре 18 месеци, неки су у нашој земљи то дочекали са подсмешљивим коментарима. Сада је, међутим, неоспорно да је Орбанова визија попримила изразито јасне обрисе конкретне стратегије која би требало да ојача позицију, пре свега економску и војну, сваке од држава које би ушле у савез.

Како објашњавају добро упућени саговорници блиски и Будимпешти и Београду, Орбанова унија представљала би противтежу најмоћнијим земљама ЕУ (Немачка, Француска, Холандија, Белгија…), које државе централне и источне Европе већ дуго сматрају земљама другог реда, али и офанзиви са истока, одакле се шире руски и кинески утицај.

– Орбан такође мисли да се све поменуте земље неупоредиво лакше могу супротставити мигрантској претњи с обзиром на то да су готово све на такозваној мигрантској траси – наглашава извор.

Балинт Пастор, председник Савеза војвођанских Мађара, сматра да Србија у оваквом савезу свакако ништа не би изгубила.

– Земље чланице Вишеградске групе врло лепо сарађују и, што се тиче мигрантске кризе, Мађарска је од самог почетка става да мигранте не треба пуштати у ЕУ без докумената. Том ставу су се придружиле остале три земље ове групе и то свакако чини противтежу западноевропским чланицама ЕУ и по том питању је доказано да сарадња тих земаља може нешто добро да донесе, поред привредне и осталих видова сарадње. Било би добро да се Вишеградска група прошири и да Србија постане чланица те групације. Све ове државе су такве да су им интереси слични.

Извор: srbijadanas.com/Српски телеграф