Спорт

СРЂАН ЂОКОВИЋ ШОКИРАО СВЕТ И ОТКРИО ЗАШТО НАВИЈАЧИ НЕ ВОЛЕ НОВАКА! Новинар остао у неверици

Срђан Ђоковић је после Аустралијан опена и након што је Новак освојио осму титулу у Мелбурну, а 17. гренд слем у каријери изјавио да је његов син доживео непоштовање у Мелбурну

Навијачи у финалу су углавом били уз Доминика Тима, а не уз седмоструког шампиона њиховог турнира, што се посебно није свидело Срђану, који није могао да ћути.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је потом рекао да је такво непоштовање Новак доживео и у Њујорку, Мадриду, понекад и у Паризу. Али, да на тај начин дају снагу Ђоковићу да се бори и постане најбољи свих времена. Срђн је такође истако да је тенис спорт богатих и да они не могу да схвате да је неко ко долази из мале и сиромашне Србије већ десет година најбољи на свету. Добро су његове речи уздрмале тениски свет.

Специјализовани тениски портал „пунтодебреак“ је анализирао Срђанове речи и наклоњеност публике према тренутно најбољем играчу планете генерално.

– Делом разумем Срђанове речи. Срби веома интензивно показују своје емоције, само погледајте њихове навијаче, и отац Новака Ђоковића је хтео да искаже оно што он сматра неправдом и да не разуме зашто Ноле и даље мора да превазилази такве препреке упркос томе што је у борби за најбољег свих времена, као и зашто је разлика између њега и Федерера и Надала толико велика. Његове речи су речи оца који жели да стане у одбрану свог сина и сви бисмо исто одреаговали да је наш син у питању – навео је новинар тог портала Хосе Морон.

На много места се дешавало да публика навија за Ђоковићевог противника.

– Није битно које је место у питању. Њујорк, Мелбурн, Мадрид, Лондон… Можда је само у Паризу и Риму добијао мало више ‘љубави’, али је суштинска разлика и даље брутална, поготово када игра против Роџера и Рафе. Чак је и публика у Аустралији против Тима стала на страну Аустријанца – пише Морон.

Поменути новинар специјализованог портала је сагласан са Срђановим мишљењем из угла оца који говори о свом сину, али не мисли да је потпуно у праву.

– Ђоковићев отац долази на ‘клизав терен’ је реч о националности. Мислим да подршка коју Надал и Федерер добијају нема никакве везе са њиховом националношћу, већ са другим субјективним ставовима који залазе дубље од националности. Роџер и Рафа су на сцену ступили у веома битном моменту за тенис, када се све стишало после ере Агасија и Сампраса. Нолетов долазак на сцену је некако виђен као ‘анти-херојски’, а навијачи Швајцарца и Шпанца су се, донекле, удружили против Нолета.

Морон такође истиче да је непријатељски настројена публика нешто што неретко може да послужи као највећи Ђоковићев адут.

– На крају крајева, све се ради о мишљењу људи. Ђоковић можда не добија подршку од публике, али ни не добија увреде и увредљиве песме као што је случај у фудбалу. Он једноставно има трибине против себе и, иако то није леп призор, јесте ситуација која му омогућава да се бори како би постао бољи, а то му је помогло да порасте. Да се то дешава неком другом, тај неко би се распао, али неко ко је Новак је то одувек користио у своју корист и себе тако додатно мотивисао. Ко зна, можда Ђоковић не би био толико успешан да није имао и ту препреку у каријери – наводи Морон.

Свима је јасно да без обзира на то шта Србин уради, никада неће бити вољен од стране Запада као што су Федерер и Надал.

– Шта год Ноле да уради те ствари се неће променити. Потребно је да његов отац схвати да ће Федерер и Надал и даље добијати највећу подршку јавности. Ово што је рекао неће помоћи његовом сину, већ да ће учинити да се људи понашају још више тирански. Такве ствари не причају људи из Роџеровог или Рафиног табора и он би требало више да се угледа на њих, уместо да напада навијаче из других земаља. Те ствари не могу да се промене, а сигурно их неће променити на тај начин.

Подсећа да је чак и Рафаел Надал, највећи шампион у историји неког Гренд слема са 12 титула на Ролан Гаросу, једно време имао неповољан третман од Парижана.

– Надалу су звиждали на Ролан Гаросу, упркос томе што је годинама ту доминирао, али он никада ништа није рекао, већ се константно захваљивао публици. Године када је освојио десету титулу тамо, тада се ситуација променила о звиждање се претворило у аплаузе. Тако је како је – један дан ти звижде, други дан ти аплаудирају и нико не зна зашто. Једноставно је тако. Сигурно је да ће Новак добити признање које заслужује, у то немам никакве сумње.

 

Извор: Информер.рс