Свет

ШТА ЋЕ ГРАЂАНИ РЕЋИ НА ОВО? Изгласан нови закон: Хомофобија је од сада кривично дело

Нелегалним се сматра јавно омаловажавање, дискриминација и подстицање на мржњу према људима на основу њихове сексуалне оријентације

Швајцарци су данас на референдуму подржали забрану дискриминације на основу сексуалне оријентације, показују пројекције резултата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према пројекцијама које је урадила агенција за истраживање гфс.берн за телевизију СРФ, 62 одсто бирача је гласало за закон против хомофобије, преноси АП.

Ако се та мера усвоји, ресторани, биоскопи и јавне установе као што су базени неће више моћи да забрањују улазак људима због њихове сексуалне оријентације.

Швајцарки парламент одобрио је раније потез да се прошири постојеће законодавство, које забрањује расну дискриминацију, тако да би се нелегалним сматрало јавно омаловажавање, дискриминација и подстицање на мржњу према људима на основу њихове сексуалне оријентације.

Противници тог акта, који инсистирају да се тим потезима крши право на слободу мишљења, прикупили су, међутим, довољно потписа да издејствују референдум о том питању.

Референдуми се често одржавају у Швајцарској да би се бирачима омогућило да директно учествују у доношењу политичких одлука.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Телеграф.рс / Тањуг