Православље

Света Јефимија заштитница жена: Ако немате среће и посао, помолите јој се овако

Света великомученица Јефимија била је родом из Халкидона и од малена је била одгајана као хришћанка, без обзира на то што је била окружена многобожцима.

Након што је наишао пагански празник који је подразумевао приношење жртава идолима, према причи, 49 хришћана из места, укључујући и породицу Свете Јефимије склонило се како то не би гледало, али се њихов чин протумачио као издаја и они су изведени пред судију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када их судија упита зашто се не покоравају заповести царској, они одговорише: И царској и твојој заповести треба се повиновати, ако није супротна небескоме Богу; ако ли је супротна Богу, не само не треба јој се повиновати него јој се треба и противити.

Тада их удараше на разне муке, и то кроз 19 дана, из дана у дан. Двадесетога дана судија, по легенди, одвоји Јефимију од осталих и поче јој ласкати због њене лепоте, да би је придобио за себе. Нуђено јој је да постане његова љубавница у замену за животе својих родитеља и осталих хришћана, али како све ласкање прођоше узалудно, судија нареди мучење девице.

О овоме постоји јако живописно предање – Мучише је прво на точку, но анђео Божји јави се и изломи точак. Потом је бацише у пећ огњену, но Божјом силом би сачувана. Видевши то два војника – Виктор и Состен, повероваше у Христа, због чега су бачени зверовима. Потом Јефимија би бачена у ров, напуњен водом, али она прекрсти воду, кад уђе у ров, и оста неповређена

Најзад, изведена је пред дивље звери када се, каже предање, благодарношћу помоли Богу, и предаде дух свој. Пострадала је 304. године и, због своје воље, честитости и снаге да изађе на крај и са највећим невољама данас се сматра заштитницом девица.

Њена молитва гласи:

Овчица Твоја Исусе, Јефимија, зове силним гласом: Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе.” Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Stil