Здравље

СЗО РАЗБИЛА СВЕ МИТОВЕ О КОРОНАВИРУСУ: Пакет из Кине вас неће заразити, бели лук и антибиотик неће помоћи, али ОВО ХОЋЕ

Док се свет припрема за ширење опасног коронавируса, Светска здравствена организација (СЗО) сачинила је списак митова о Ковид-19 и „разбила“ их.

Пример за један од митова јесте да су сушачи за руке ефикасни у уништавању новог коронавируса.

СЗО ово негира и наводи да сушачи за руке нису ефикасни у уништавању 2019-нЦоВ. Да бисте се заштитили од новог коронавируса, требало би да често чистите руке влажним марамицама на бази алкохола или да их перете сапуном и водом. Када су вам руке очишћене, темељно их осушите помоћу папирних убруса или топлог ваздушног сушача, саветују из СЗО.

А да ли ултраљубичаста лампа за дезинфекцију може да убије нови коронавирус? СЗО одговара да се УВ лампе не смеју користити за стерилизацију руку или других подручја коже, јер УВ зрачење може изазвати иритацију коже. Поставља се и питање колико су ефикасни топлотни скенери у откривању људи заражених новим коронавирусом.

СЗО одговара да су термички скенери ефикасни у откривању људи код којих се појавила повишена телесна температура због инфекције новим коронавирусом, али да не могу открити људе који су заражени, ако још увек немају грозницу. То је зато што је потребно између два и десет дана да се инфицирани људи разболе и развију грозницу.

На питање може ли прскање алкохолом или хлором по телу убити нови коронавирус, СЗО одговара негативно. Распршивање алкохола или хлора по вашем телу неће убити вирусе који су већ ушли у ваше тело. Прскање таквих материја може бити штетно за одећу или слузокожу (тј. очи, уста). Имајте на уму да и алкохол и хлор могу бити корисни за дезинфекцију површина, али их треба користити према упутствима.

Да ли је безбедно примити писмо или пакет из Кине? Да, безбедно је. Људи који примају пакете из Кине нису изложени ризику да заразе новим коронавирусом. Из претходне анализе знамо да коронавируси не могу да преживе дуго на објектима, попут писама или пакета.

Да ли вас вакцине против упале плућа штите од новог коронавируса? Не. Вирус је толико нов и другачији да му је потребна сопствена вакцина.

Да ли конзумирање белог лука може да спречи инфекцију новим коронавирусом? Бели лук је здрава намирница која може имати нека антимикробна својства. Међутим, не постоје докази из тренутне епидемије да је конзумирање белог лука заштитило људе од новог коронавируса.

Да ли нови коронавирус погађа само старије људе или су подложни и млађи? Људи свих узраста могу се заразити новим коронавирусом. Старији људи и људи са већ постојећим медицинским стањима (попут астме, дијабетеса, срчаних болести) рањивији су и изгледа да је већа могућност да тешко оболе од вируса.

СЗО саветује људима свих старосних група да предузму кораке како би се заштитили од вируса, на пример, одржавајући хигијену руку и респираторну хигијену.

Да ли су антибиотици ефикасни у спречавању и лечењу новог коронавируса? Не, антибиотици не делују против вируса, само бактерија. Нови коронавирус је вирус и, према томе, антибиотици се не смеју користити као средство за превенцију или лечење.

Међутим, ако сте хоспитализовани због Ковид-19, можда ћете примати антибиотике јер је могућа бактеријска коинфекција.

Постоје ли одређени лекови за спречавање или лечење новог коронавируса? До данас не постоји посебан лек који би спречио или лечио нови коронавирус.

Ипак, особе заражене вирусом требало би да добију одговарајућу негу за ублажавање и лечење симптома. Неки лекови се тренутно истражују и биће тестирани кроз клиничка испитивања, закључује СЗО и наводи да та организација помаже да се убрзају истраживачки и развојни напори са низом партнера.

Извор: Курир.рс/Танјуг