Србија

ТУГА! Преминула девојчица која је ујединила Србију! Николина није издржала!

Увек када пишемо и читамо о оболелој деци, која воде ратове са опаким болестима, помислимо како је добро што после сазнања да је прикупљен новац за лечење, нема вести о тој деци. Јер то значи да су ту, са нама, боре се и даље, настављају свим снагама напред. Док ми живимо наше животе уобичајеним током, они су негде у некој болници и свакодневно се боре да их живот не порази.

Касно синоћ, појавило се име петогодишње девојчице Николине Гутић из Платичева. Тешко је и написати да је дете изгубило битку са болешћу, камоли превалити преко уста.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сигурно сте виђали њене фотографије у народној ношњи, са дугом косицом скупљеном у пунђу и црвеним цветом у коси. А потом слике где је без косе, јер је лечење од леукемије узимало свој данак. Фотографија која је објављена у Фејсбук групи Срцем за Николину говори више од речи.

Усликана је у свом дворишту, у светло розе хаљиници и балетанкама. Маше. Иза ње се види њен „четворотошкаш“, у розе боји. Около је цвеће. Олујно небо као да наговештава оно што мора да се деси. И отворена капија – као да поручује, ја сад морам да идем.

Хајде такву да је упамтимо. Веселу, као да нас теши и говори да ће све бити у реду, јер је сада ништа више не боли. Играћу се по цео дан и зарадићу нове модрице. Трчаћу колико ме ноге носе и падаћу, вероватно, али то ме неће болети.

Николини је први пут дијагностификована акутно – лимфобластна леукемија у јуну 2016. године. Након дуге и тешке борбе у новосадској болници, после две и по године Николина се излечила и почела нормално да живи.

Али, на жалост, само годину дана касније, у октобру 2019. године, њој се тешка и подмукла болест вратила.

Девојчица је требало крајем јануара да крене у Италију, на лечење, али је добила температуру и резултати су јој се погоршали, па је морала да се врати у болницу. Добила је упалу плућа, крвни притисак јој је био јако висок и никако се није смањивао, добијала је пет различитих антибиотика, који нису донели побољшање. Уведен јој је нови лек за подизање имунитета. Доктори су говорили да није била у стању да путује, да може да представља ризик.

Николина је јако лоше све подносила, вене су јој пуцале, повраћала је и била нервозна.

Током лечења имала је и другара који је пролазио кроз исте муке као и она, шестогодишњег Косту Петковића из Ветерника.

Родитељи бебе Тисе Средојев из Кикинде су, пошто је њихова ћеркица преминула од тумора на мозгу, новац прикупљен за њено лечење, између осталог, уплатили и за Николинино лечење.

 

Извор: Телеграф.рс/ Ј.В.