Србија

ТУГА У СРБИЈИ! Преминуо Владимир Јовановић

Сваке године на дан обележавања пробоја логора „12.фебруар“ Владимир Јовановић би одао пошту логарашима и држао говор

Владимир Јовановић, последњи преживели сведок дешавања у логору „12.фебруар“ у Нишу преминуо је у 94 години живота. Владимир је преминуо у ноћи између 11. и 12. фебруара. Сахрањен је на Врежинском гробљу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Са собом је однео сведочанство о злочинима. Али је и оставио сведочанства која је преносио и ученицима.

„Наш деда Влада и у деведесетим је био врхунски учитељ, који је и у тим годинама вешто преносио своја сећања на логорашка времена“, каже наставник историје ОШ „Бубањски хероји“ Ђорђе Бојанић.

Он се присећа да је деда Влада у ОШ „Бубањски хероји“ из Ниша 2017. и 2018. год одржао потресна предавања. Тада је према Бојанићевим речима био једини живи логораш из Јужне Србије који је преживео старахоте злогласног логора Матхаузен.

Логор Црвени Крст је јединствен по покушају масовног бекства 105 затвореника, 12. фебруара 1942. – који је, две године касније, и сам доживео логорашку судбину, заробљен је био без икаквог разлога… те из Ниша био депортован на Бањицу па у злогласни Маутхаузен.

„Сећам се како су ти мученици, промрзли, рањени, гладни и поцепани, бежали по селима, а једна мања група дошла је и у моје село, Кравље. Нажалост, много је голоруких остало на бодљикавој жици, а због 11 погинулих Немаца за одмазду је стрељано 1.100 људи“, казивао је деда Влада ученицима.

Чика Влада је био заробљен 1944.год у селу Кравље и одведен у логору ЦРВЕНИ КРСТ где је провео 22 дана, затим је депортован у логор на Бањици, где је био у заробљеништво 33 дана а одмах затим пребачен је у логор Матхаузен (Аустрија) и на крају у логор Гузен. У логорима је провео око 8 месеци. Био је близу гасне коморе, али је срећом преживео. Чика Влада не мрзи оне који су га мучили, али каже да их не разуме.

У Србију по ослобађању логора вратио се са 40 килограма, нису га могли препознати ни они који су га најбоље познавали.

Био је оснивач Друштва преживелих нишких логораша.

Сваке године на дан обележавања пробоја логора „12.фебруар“ Владимир Јовановић би одао пошту логарашима и држао говор.

Извор: Еспресо.рс/Нишке вести