Србија

ТУЖНА ВЕСТ ЗА СРБИЈУ: Преминула наша позната певачица

Оперска дива Марија Симоновић, професорка на Факултету Савремених Уметности у Београду преминула је 13. фебруара у 80 години. Кремација ће се обавити у петак 21. фебруара на Новом гробљу.

Симоновићева је рођена у Скопљу где је завршила и основну школу и гимназију, као и Музичку школу (виолина). Дипломирала соло-певање на Музичкој академији у Сарајеву у класи проф. Бруне Шпилер са оценом десет. Нешто касније, магистрирала је и Концертни и Оперски смер у класи истог професора, такође са десетком.

Професионалну каријеру започела је средином седамдесетих година, када је наступала у Сарајеву и Загребу, као и другим градовима некадашње Југославије.

Током дугогодишње карије освојила је велики број признања и награда, а међу студентима је остала упамћена као врстан и великодушан предавач, али пре свега и као велики човек.

До последњег дана живота била је предавач из предмета Техника гласа на глумачком смеру на Факултету Савремених Уметности.

Оно по чему ће свакако остати упамћена је посебна техника за глас прилагођена глумцима, која је јединствена у целој Србији, али и шире. Симоновићева је, наиме, успевала чак и глумце без музичког слуха да истренира да певају сонгове без иједног фалша.

Извор: Еспресо.рс