Србија

УДАРНА ВЕСТ! Министар издао хитно саопштење: Грађани Србије, ово морате знати

БЕОГРАД – Министар здравља Златибор Лончар каже да у Србији нема заражених новим корона вирусом, иако се он појавио у земљама у окружењу, и да нема места паници.

Он је за ТВ Прва истакао да има злонамерних људи који на друштвеним мрежама шире информације да има заражених и да има умрлих.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Молим грађане да се ослањају на званичне информације. Србија је спремна, има разрађен систем реаговања, што је потврдила и СЗО, њен регионални директор Светске здравствене организације за Европу Ханс Клуге“, рекао је Лончар.

води да је здравствени систем спреман, да има опреме за здравствене раднике, да се поштују процедуре Светске здравствене организације.

Како каже Министарсдтво здравља активирало је телефонски број на који могу да се јаве сви који су били у зараженом подручју, код којих се појаве симптоми болести, као да ће у оквиру сајта Министарства бити посебан део који се бави само корона вирусом.

Упитан шта ће бити предмет разговора здравствених радника са председником Србије Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић он је нагласио да ће председник и премијерка добити информације од настручнијих људи, да ће добиће пресек каква је тренутна ситуација и каква је ситуација у региону.

„По свему што знамо о новом корона вирусу он је слабији од сезонског грипа. Ми смо имали 24.000 заражених сезонским грипом у једној недељи, продужили смо зимски распуст и смањили број оболелих на 12.000“, навео је министар.

Упитан да прокоментарише посету министра спољних послова Ивице Дачића Кини, он је рекао да не види проблем што Дачић иде у посету Кини, земљу из које је кренуо нови корона вирус.

„Нелогично би било да стане све због вируса. Познајући Дачића њему ни вирус не може ништа“, нашалио се министар.

Нови коронавирус слабији од сезонског грипа

Министар Лончар каже да је нови корона вирус слабији од сезонског грипа и да више људи умре од сезонског грипа него од корона вируса. Он је за ТВ Пинк нагласио да нема места паници, а грађане замолио да се о новом вирусу информишу од лекара, а не на друштвеним мрежама.

Наводи да је 98 одсто заражених короном у Кини, два одсто у Европи, да су посебно осетљиви мушкарци старији од 80 години, који болују од неке хроничне болести, имају удружена обољења. Код 90 одсто заражених вирусом, болест прође без икаквих последица.

Извор: Танјуг