Свет

УДАРНО! Турски специјалци опкољавају руску амбасаду!

Напетост све већа.

Турски званичници појачали су безбедносне мере у руској амбасади у Анкари након претњи упућених амбасадору Алексеју Јеркову због ескалације тензија у сиријском Идлибу, изјавила је у петак портпаролка руске дипломатске мисије у Турској Ирина Касимова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Да, истина је, тензије су у последње време ескалирале. Због тога смо тражили од турских званичника да примене додатне мере безбедности – рекла је она.

Према Касимовој, руски амбасадор прима поруке које га упозоравају да не излази на улице Анкаре.

– Разумели смо да људи који ово пишу вероватно неће изаћи и убити, ово је начин на који изражавају свој бес. Међутим, то морамо узети у обзир – приметила је.

Раније је руско министарство спољних послова приметило пораст тензија у зони деескалације Идлиба у последњих неколико недеља. Руска и турска војска покушале су да успоставе примирје у региону, међутим, терористички напади су и даље настављени. Као резултат тога, убијени су руски и турски специјалци.

Дана 5. фебруара, сиријске владине снаге ушле су у град Саракиб, истурено подручје терористичке групе Хајат Тахрир ал Шам у провинцији Идлиб. Саракиб је град од стратешког значаја који се налази на споју две главне саобраћајнице које повезују Латакију и Дамаск са Алепом.

Дана 10. фебруара турски председник Реџеп Тајип Ердоган обавестио је јавност о погибији турских војника у Идлибу. Као одговор, турска војска је погодила преко 120 циљева сиријске војске.

Анкара је најавила распоређивање додатних снага на то подручје. Раније су руске и турске дипломате одржали разговоре о Идлибу у Анкари, при чему је Москва очекивала да ће расправу наставити у блиској будућности.

Идлиб је једина сиријска регија коју контролишу илегалне оружане групе од 2012. Северна зона деескалације успостављена је у Идлибу 2017. године како би дала уточиште милитантима који су одбили да предају оружје у Источној Гути и јужним регионима Сирије. Турска војска има 12 посматрачких места у провинцији.

Извор: Ало/ТАСС/В.М.