Србија

УЖАС! Коронавирус стигао у Србију? 2 мушкарца у изолацији

Општа болница у Шапцу, која поред шабачког краја покрива и део Срема

Двојица мукараца смештена су на Инфективном одељењу Опште болнице „Др Лаза Лазаревић“ у Шапцу, због сумње да би могли бити заражени корона вирусом. Како „Новости“ сазнају, први хоспитализовани једно време боравио је на Тајланду, а други се пре неколико дана вратио из Милана у Италији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хоспитализовани мушкарци налазе се у прописно опремљеним изолационим јединица, где медицинско особље улази само и искључиво према процедури и у складу са издатим алгоритмима, односно, упутствима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

– Позвани су епидемиолози шабачког Завода за јавно здравље да узму узорке материјала ради анализа на Институту за вирусологију „Торлак“. Пацијенти нису респираторно угрожени и нису на кисеонику, али имају сиптоме сезонског грипа – каже за „Новости“ специјалиста хигијене др Борка Кокановић из републичке санитарне инспекције.

Мушкарци су издвојени јер долазе са означених подручја. Путник на Тајланд тамо је боравио у време док није било изолованих случајева корона вируса док је путник из Милана добио температуру, па према прописима, његово здравствено стање мора бити праћено и контролисано.

– Сви којима је на било који начин угрожено здравље морају додатно бити опрезни и придржавати се савета лекара. Ово значи више прања руку, мање непотребних социјалних контаката и доста разноврске исхране богате витаминима, минералима и протеинима – каже др Кокановић.

Докторка Кокановић упозорава да сезонски грип исто као и корона вирус, угрожава људе који се неуредно и лоше хране, труднице, дојиље, малу децу и старију популацију. Такође, угрожене су и особе изложене тешким терапијским процедурама, попут оних који су на цитостатицима, или оболели од аутоимуних болести.

Иначе, Општа болница у Шапцу, која поред шабачког краја покрива и део Срема, одавно је спровела све припреме неопходне за пријем већег броја пацијената. Опредељено је едуковано особље да се брине о потенцијалним оболелима, као и довољна количина неопходних лекова и другог материјала.

Извор: Еспресо.рс / Новости