loading...
Свет

ВАШИНГТОН ОПТУЖИО МОСКВУ ДА РУШИ МИЛА И ЗАКОН О ВЕРОИСПОВЕСТИ! Палмер брутално прозвао Русију, АМЕРИ СПРЕМАЈУ УДАР ПО ЛИТИЈАМА?!

Фото: Јутјуб
loading...

“Дезинформације које се шире о Закону о слободи вероисповести су намерна провокација, за коју је прије свега одговорна Москва”, рекао је у интервјуу за “Глас Америке заменик помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик за Западни Балкан Метју Палмер.

Преносимо дио интервјуа.

Глас Америке: Црногорска влада и Српска православна црква започеле су дијалог о Закону о слободи вероисповести који је изазвао протесте у земљи и у региону. Шта САД очекују од тог дијалога?

Палмер: Ми очекујемо да ће разговор бити отворен и транспарентан, вођен у доброј вери, а са циљем да се дође до разумевања о томе како се овај закон може применити, а да заштити интересе црногорске владе, грађана Црне Горе, али и легитимне интересе СПЦ.

Глас Америке: Да ли ће САД посредовати у дијалогу у неком тренутку, јер обе стране за сада чврсто остају при својим позицијама?

Палмер: Дијалог је тек почео, премијер Марковић и митрополит Амфилохије су се тек састали 14. и то на Дан заљубљених, Светог Валентина, то мора да је добар знак. Надамо се да ће процес добити на замаху, а ми ћемо наставити да држимо отворени канал комуникације са свим странама и да се залажемо за компромис и дух сарадње, док они раде на проналажењу мирољубивог решења.

Глас Америке: СПЦ тврди да је закон дискриминаторан и да је циљ да се одузме имовина цркве, а црногорска влада то демантује. Да ли САД верују да је закон дискриминаторан и да му је циљ да се ослаби утицај СПЦ у Црној Гори?

Палмер: Видели смо мишљење Венецијанске комисије о закону. Јако је важно да иза разумевања између владе и цркве о том како ће закон бити примењен у пракси и шта то значи у практичном смислу. Надамо се да ће овај дијалог премијера и митрополита довести до узајамног разумевања.

Глас Америке: Али САД не заузимају никакав став о закону и о његовом садржају?

Палмер: Како разумемо, закон сам по себи је у складу са црногорским обавезама, као кандидата за чланство у ЕУ, многе европске државе имају сличне такве законе. Размемо забринутост коју изражава СПЦ и важно је да о томе разговарају влада и црква и да се смире тензије које је овај закон изазвао и да се елиминише ризик од насиља на улицама.

Глас Америке: Закон је изазвао тензије између Црне Горе и Србије, било је веома оштре реторике српских званичника, како то видите?

Палмер: Било је много дезинформација око закона и спора између владе и СПЦ. Јако смо забринути када чујемо шта долази из руских извора који често користе српске посреднике. Многи извештаји које су урадиле компетентне, професионалне и озбиљне институције у ЦГ, идентификовали су огроман број намерних дезинформација, лажних вести емитованих са намером подизања тензија, да се ово претвори у етничко питање између Срба и Црногораца, када га не треба гледати као етничко питање. То је намерна провокација и сматрам да одговорност за то највише лежи на Москви.

Глас Америке: Да ли Русија користи СПЦ за промовисање својих интереса и изазивање подела у Црној Гори и у региону?

Палмер: Сигурно мислим да је то ризик. Руси виде овај закон као рањиву тачку коју могу да искористе, као прилику да направе раздор између Србије и Црне Горе, да повисе тензије. Русија, која одбија да прихвати реалност у Европи после Хладног рата , види ситуацију у којој постоји велика напетост као нешто нешто што је њен стратешки интерес на Западном Балкану , а то је супротно од онога што желе да виде Сједињене Државе. Ми желимо да видимо мир, хармонију и сарадњу у региону, где земље сарађују да би превазишле разлике. Руси свакодневно раде на томе да продубе и повећају те разлике и поделе.

Извор: Восток

Loading...
loading...
loading...