Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ: Данас ступа на снагу највећа промена у КАТАСТРУ!

Данас грађани без одласка на шалтер, путем интернета на свом рачунару или мобилном телефону, у свега неколико кликова могу да имају увид у статус сваке некретнине, да виде власничке листове, укњижбу, забележбе и друго, каже за данашње „Вечерње новости“ директор Републичког геодетског завода Борко Драшковић.

„Уместо папира, ми смо формирали базу података у којој грађанима омогућавамо да онлајн дођу до 240 сетова података, који су потпуно ажурни и ауторизовани“, наводи Драшковић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ипак, тиме дигитализација катастра није завршена, већ је сада у плану и повезивање банака, како би грађани могли путем мобилног телефона да раде и друге послове, попут брисовница или скидања хипотека након отплате кредита, пише „Блиц“.

„Овај систем је омогућио да од годишње просечних милион и по захтева, чак више од 60 одсто буде предато без доласка на шалтере катастра. До краја године сви захтеви ће се слати електронским путем, чиме ће се направити огромна уштеда времена и новца наших грађана“, тврди Драшковић.

Што се тиче комасације (процеса у којем се земљиште доводи у оптимално стање), он каже да ћемо моћи да добијемо податке о томе ко је власник и корисник наше земље, јер је донета одлука да се унапреди надзор, али и квалитет нашег пољопривредног земљишта.

Извор: Еспресо