Свет

ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА! Избио пожар у сиротишту, настрадало 15 деце!

Број деце страдале у пожару у једном сиротишту надомак престонице Хаитија, Порт-о-Пренса, порастао је на 15 пошто су нађена још два тела, саопштили су званичници.

Васпитачица у сиротишту, Роз-Мари Луи, изјавила је да је пожар избио јуче ујутру око 9 сати и да је ватрогасцима требало око сат и по да стигну на место несреће у којој је трагично настрадало седам беба и шесторо деце узраста од 10 до 11 година.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је новинару АП рекла да је била присутна када су припадници надлежних служби износили беживотна тела деце из сиротишта у предграђу главноиг града Хаитија.

Према речима васпитачице, у сиротишту су коришћене свеће због квара на интерном систему електро напајања. Полиција и ватрогасна служба нису били доступни за изјаве.

Нехигијенски услови у сиротиштима

О проблемима са сиротиштима на Хаитију писали су бројни медији.

ЦНН је известио прошле године да на Хаитију има око 30.000 деце у сиротиштима и да су многи од њих напуштени јер родитељи немају средстава да их издржавају.

АП је такође извештавао о проблемима у два сиротишта која на Хаитију води Црква Познавања Библије која је у серији инспекција од 2012. године изгубила дозволе због превеликог броја штићеника, нехигијенских услова и мањка стручног кадра.

Екипа АП је 2013. године посетила два сиротишта у којима је било смештено око 120 деце и емитовала слике запуштених, неусловних и мрачних просторија, превелики број штићеника и дотрајале или поломљене лежајева и санитарије.

Неке верске организације организовале су у Њујорку и Лос Анђелесу продају скупоцених антиквитета и део прихода намениле сиротиштима.

 

Извор: Тањуг