Србија

ЗАПАД ЋЕ ПОБЕСНЕТИ! После Панцира, Руси нам шаљу и ово моћно оружје!

Србија би, после набавке најмодернијег ракетног система “панцир С1”, своју противваздушну одбрану морала додатно да ојача куповином нових система “бук М3”, а посебно “тора М2”.

Ово тврде руски војни експерти, који наводе да би због својих карактеристика и “бук” и “тор” били врло делотворни и одговарали би одбрамбеним потребама Србије.

Руски војни кесперт Игор Коротченко, главни уредник часописа “Национална одбрана” и директор Центра за анализу светске трговине оружјем, оценио је да се “тор М2” одлично показао у Сирији, одбијајући нападе беспилотних летелица на Хмејмим.

Ако говоримо о Србији, онда би, поред куповине “панцира”, било препорућљиво да она изгради свој систем ПВО на основу “бука М3”, а посебно “тора М2”. Ови системи у разним варијантама били би врло делотворни и одговарали би географским, теренским условима војних дејстава у односу на потребе одбране Србије – констатовао је Коротченко.

Да ове препоруке нису само пуки савети који стижу из Русије, потврђују и добро обавештени извори из нашег одбрамбеног сектора. Према њиховим речима, Србија је веома заинтересована за набавку “бука М3” и “тора М2”, и у том циљу већ се преговара са руским партнерима.

– Добро је познато да Србија и Русија имају изузетну војно-техничку сарадњу последњих година. Она је резултовала набавком шест “МиГ-29”, хеликоптера “Ми-35”, оклопних возила БРДМ и на крају “Панцира”… Сада су дошли на ред и “бук” и “тор”, који ће знатно унапредити нашу одбрамбену моћ. Први сигнали из Москве говоре да је председник Владимир Путин и те како заинтересован за склапање посла и уопште не крије да је спреман да нам ове противваздушне системе најновије генерације испоручи по најнижим могућим ценама, знатно нижим од тржишне – објашњава извор.

Коментаришући ове наводе, војни аналитичар Владе Радуловић каже да би овим набавкама Србија заокружила свој ПВО систем.

– Још 2006. сам у јавности рекао да би окосница нашег будућег ПВО система требало да чини најмање “бук М2”, јер мислим да је верзија М3 мало већи залогај за нас. Међутим, постоји опасност да бисмо се због набавке ових система нашли под ударом санкција САД. То треба да имамо у виду када разматрамо даљу набавку оружја из Русије. Постоје и алтернативе из Кине и Белорусије. “Бук М2” је јачи од свих наших система које имамо, а то су “неве” и “куб”. Он би био компатибилан с “кубом”, па је то још једна предност. Тиме бисмо на средњим дометима били мирни на дужи временски период – објашњава Радуловић и потврђује да се “тор М2” показао изврсним у Сирији, има висок ниво обарања малогабаритних и беспилотних летелица.

 

Извор: Srbijadanas.com/ Информер.рс