Русија Србија

ЗАПАД У ПАНИЦИ! Руси пренели поруку Србима: Ако вам је потребно ово…

Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је да, када је реч о дијалогу Београда и Приштине и напора Запада да се дође до решења, не постоји нешто ново што би обезбедило могућност компромиса и навео да је Русија спремна да помогне, ако Београд то затражи.

Како је рекао за портал Спутњик, сви досадашњи напори подсећају на трчање на траци – троши се пуно енергије, али нема реалног покрета напред и да до сада није чуо нешто охрабрујуће од Аљбина Куртија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, више је чуо оно што не охрабрује и не даје неки подстрек за успостављање дијалога.

– Најважнија ствар је безусловно укидање царина. То је први и најважнији задатак. Чули смо нешто, али уз неке услове, што није јасно. А суштинска политичка ствар, што се тиче дијалога и свих напора од стране Запада – не сматрам да сада постоји нешто ново што би обезбедило могућност компромиса, а решење је могуће само на основу компромиса. То је свима јасно – рекао је Боцан-Харченко.

Истиче да се став Русије о Косову није променио и да у склопу постојећих напора и дискусија не види Резолуцију 1244, а ње мора да буде, јер је она, каже, „темељ регулисања косовског проблема и решења“.

Упитан да ли ће ангажовање више међународних посредника донети нешто ново, Боцан-Харченко истиче да је чуо пуно позива да се што брже дође до решења.

Временски оквир је непријатељ компромиса. Компромис је могућ само у отвореном дијалогу, без ограничења, уз помоћ посредника који су посвећени, одани, а никако нису наклоњени једној страни. Овде је неопходна равнотежа, али пре свега притисак на Приштину. Од тога сам и почео, да Приштина, у најмању руку, повуче таксе – рекао је он.

Говорећи о томе да ли Русија размишља да именује свог посредника, Боцан – Харченко каже да је за Москву најважнији оријентир – став Београда и да ако буде позива из Београда и жеље, биће и решења.

– У сваком случају, Русија не остаје изван те ситуације. Русија је стална чланица Савета безбедности УН, а без Савета безбедности нема решења. Ту нико не може да каже нешто друго, изузев неких новинара из албанских новина, који сматрају да је ово могуће без Савета безбедности. Међународно-правна логика је доста једноставна – ако постоји једна резолуција, могуће је усвојити другу само на основу следећег решења – рекао је он.

Упитан да ли то значи да је Русија спремна да именује свог посредника ако Београд буде затражио, руски амбасадор каже да не може да говори о ситуацијама које тренутно не постоје, али да ће Москва пронаћи решење ако Београд позове Русију.

 

Извор: Танјуг