Свет

ЗАРАЗА У ИТАЛИЈИ КРЕНУЛА ОД ЈЕДНОГ ЧОВЕКА, НИКО НЕ ЗНА КАКО: Градови опустели, сви затворени у кућама, маске распродате!

Број заражених коронавирусом у Италији је премашио 100, а само у Ломбардији их је најмање 90.

До сада је двоје људи преминуло, мушкарац (78) из Венета и жена (77) из Ломбардије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Због новонастале ситуације десетак градова стављено у изолацију, па су бројне улице данас освануле потпуно празне. Школе и продавнице неће радити, грађанима се саветује да остану у кућама, а свако ко се не буде придржавао правила биће ухапшен. Такође, ако буде потребно помоћи ће и војска.

Власти у Ломбардији саопштиле су да се већина случајева заразе коронавирусом у региону може пратити до 38-годишњег Италијана који није путовао у Кину, па остаје мистерија како је овај човек заражен.

Градоначелник Милана, пословног центра Италије и престонице Ломбардија, затворио је јавне канцеларије.

Мере изолације су највидљивије у Кодоњу, градићу који је епицентар ширења коронавируса на северу Италије.

„То је град духова, за нас је то ужасно. Људи су затворени у својим кућама, никога на улицама нема“, рекла је мештанка Паола. И локална станице је била напуштена, нико није чекао возове, нити су они долазили.

Само је апотека остала отворена.

„Сви се плашимо, али се надамо најбољем“, рекла је власница апотеке Роса Кавали и додала да су заштитне маске одавно распродате, а веома су тражена и дезинфекциона средства, алкохол и избељивач.

Извор: Курир.рс/Танјуг/АФП