Православље

Заштитница свих које живот ставља пред тешке одлуке и искушења: Ево како да се помолите Светој Меланији Римљанки

Преподобна Меланија Римљанка рођена је у Риму у богатој и уваженој породици. У складу са тадашњим нормама понашања, родитељи су је рано удали за извесног Апинија. Родивши друго дете она се тешко разболела. Рекла је мужи да ће оздравити само ако се он закуне да ће убудуће с њом живети као брат са сестром.

Према предању, муж је то и учинио и Меланија је оздравила. Ипак, породицу је ускоро погодила друга несрећа…

Оба детета су им умрла. Меланија и Апиније су након тога распродали су своју имовину и новац разделили сиромашнима и цркви. Путовали су по многим земљама свуда чинећи добра дела и проповедајући хришћанску веру. За све ово време, Меланија је држала строги пост и често се молила. Данас важи за заштитницу свих оних које живот ставља пред тешке одлуке кушајући им вољу. Како би из овога изашли јачи и непомућене вере.

“У теби се, мати, сигурно спасе боголикост, јер си примивши Крст, следила Господа Христа. Делима си учила презирати тело, желећи више за душу ствари бесмртне, зато и са Анђелима, Света Меланијо, радује се дух твој.”

Умрла је у 57 години живота, а иза себе је оставила два манастира – мушки и женски, а у Зрењанину постоји манастир Свете Меланије који је њој посвећен.

 

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

фебруар 2020.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829