Регион

БАЛКАН СТРЕПИ! Више од 13.000 миграната чека на граници: Ево шта нас очекују

АТИНА – Више од 500 миграната из Турске стигло је до грчких острва Лезбос, Самос и Киос, саопштила је грчка полиција.

Како се наводи, најмање седам пловила са више од 300 миграната дошло је до Лезбоса, док је до Самоса допловило њих 150, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стотине миграната кренуле су у петак кроз северозападну Турску ка граници с Грчком и Бугарском, након што је Анкара саопштила да више неће заустављати сиријске избеглице на путу ка Европи, пошто су у ваздушним нападима сиријске војске у Идлибу погинула 33 турска војника.

Турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу рекао је синоћ да је ту земљу преко Једрена напустило 36.776 миграната.

Турска телевизија НТВ приказала је снимке људи који иду кроз поља носећи ранце на леђима и навела да избеглице покушавају да пређу границу Капикуле и уђу у Бугарску, али да им то није дозвољено.

Такође, турска телевизија је навела да је иста група миграната потом покушала да дође до границе Пазаркуле и пређе у Грчку, али да није јасно шта се потом догодило.

Грчка и Бугарска појачале су безбедност на граници са Турском у покушају да спрече улазак миграната.

Припадници грчке полиције испалили су јуче на граници са Турском сузавац на групе миграната, који су их гађали камењем, јавила је грчка телевизија Скај.

Према споразуму из 2016. године, Европска унија је обезбедила милијарде евра помоћи у замену за пристанак Анкаре да заустави прилив миграната у Европу.

УН: Најмање 13.000 мигранта на турској граници

Уједињене нације саопштиле су данас да је најмање 13.000 људи окупљено на граници Турске с Грчком, након што је Анкара саопштила да више неће спречавати мигранте да крену ка Европи.

У саопштењу Организације УН за миграције се наводи да се најмање 13.000 људи окупило на званичним граничним прелазима Пазаркуле и Ипсала, преноси АП.

Стотине миграната кренуле су у петак кроз северозападну Турску ка граници са Грчком и Бугарском.

Турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу рекао је синоћ да је ту земљу преко Једрена напустило 36.776 миграната.

Извор: Танјуг