Србија

ЧУДО ОД ДЕТЕТА: Марко је са 2 године читао, знао где су Јапан и Индија, са 3 почео да компонује, а каже да му идеје даје – ЊЕГОВ МОЗАК

Марко Живковић (7) из Новог Сада почео је да компонује са 3 године, а са 4 је постао најмлађи ученик музичке школе Исидор Бајић у историји те установе.

Дечак Марко Живковић из Новог Сада научио је да чита и пише у другој години, а на географској карти се још тада сналазио много боље од већине основаца. Марко сада има 7 година, нова интересовања и нове таленте, међу којима је и дар за музику захваљујући којем је овај мали генијалац са 3 године почео да компонује. Прича о малом генијалцу објављена је у емисији „Квадратура круга“ која се емитује на РТС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пре пет година, када је имао само две, овај неодољиви дечак пред камерама РТС читао је на ћирилици исписане реченице са табле у Дунавском парку у Новом Саду, без иједне грешке. Показивао је Марко и где се налази Јапан и исправио своју маму која му је рекла да се ова држава налази у Европи.

Није погрешио ни када га је мама питала где се налазе Русија, Шведска, Египат, Мексико, Индија, као и Атлантски, Индијски океан… Као двогодишњак, Марко је мапу света држао на длану, што многи основци ни када заврше основну школу не успевају.

– Не. Него је у Азији – објаснио је малишан.

Са 22 месеца, Марко је почео да препознаје слова и речи.

Његова мајка Ксенија Живковић испричала је да је све кренуло кроз игру. Када је дечак пропричао, родитељи су схватили да зна и да чита.

Убрзо је сам показао сам интересовање и за латинична слова, па их је убрзо и сам препознавао. Родитељи кажу да га нису форсирали, већ је сам то желео.Радмило Мулић, књижар из једне новосадске књижаре где је Марко први пут дошао с оцем када је имао мање од две године, каже да је најпре мислио да је дете дошло да би се играло на тобогану испред продавнице књига.

– Када сам га питао да ли је дошао због тобогана, он је рекао: „Идем да читам“. Све што је видео, он је почео да чита и изговара својим бебећим гласом, јер Марко је у том тренутку беба – присетио се књижар.

Марко је са две године знао и енглеске речи. Знао је како се на енглеском каже бели лук, печурка, шаргарепа, слон… Зна и бројеве и слова. И то на српском и на енглеском. А зна и да броји уназад. Зна и да се Србија налази у Европи, Јапан у Азији, Египат У Африци.

Најмлађи ђак у историји музичке школе

Данас овај малишан има 7 година, ђак је првак и ученик музичке школе Исидор Бајић у Новом Саду у коју је примљен као најмлађи ђак у историји те школе.

Клавир је почео да учи са 4 године, а како је сам испричао, са 3 је већ почео сам да компонује.

– Највеће изненађење је било то што је Марко познавао теорију музике боље од 99 одсто ученика који заврше нижу музичку школу. Када сам га питала како је могуће да тако добро зна теорију, која је врло апстрактна, рекао ми је: „Почео сам да читам са 2 године, а да компонујем са 3. Мене је за музика вукла, ја сам желео да научим и теорију. Тата ми је пронашао на интернету теорију Марка Тајчевића, ја сам је прочитао и научио“ – прича Маркова професорка клавира, Милена Апић.

Знање које је стекао из теорије музике, дечак је почео да примењује на часовима клавира.

На питање чије композиције данас највише воли да свира, дечак одговара:

– Највише волим од Роберта Шумана „Деда Мраза“ и од… мене! – искрен је Марко који открива пред камерама да и сам има своје композиције.

– Најпре је то било „плинг – плонг“, а сад сам усавршио своје компоновање – каже дечачић, додајући да му идеје даје „његов мозак“.

И после 5 година посећује чика Радмила и књижару

Марко и даље, после 5 година, свраћа код чика Радмила, у исту књижару.

– Поново читам неке романе, и читам неке књиге на прескок. Романи су јако смешни. То су све романи од једног британског писца – објашњава Марко који је јесенас уписао први разред.

Каже да је „међу првима“ у разреду, али да га школа не исцрпљује.

– Не, не, не, не, не. Школа је за мене рај – јасан је овај првак, генијалац и будући маестро.

Извор: ртс.рс