loading...
Србија

ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА ЗА МАРТ: Време ће нас изненадити, после кише и сунца СТИЖЕ СНЕГ

Први дани марта делују као да нам обећавају сунчан и топао месец. Међутим, како су рекли из Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ), пролећни месеци су врло променљиви, па нас тако очекује смена кишних и сунчаних дана током месеца.

Тако се према првим подацима чини да ће у овом месецу бити доста кишних дана, али како објашњавају у РХМЗ, то не значи да ће падавине бити обилне. Очекује се да ће током већег дела марта бити услова за падавине, али укупна количина падавина неће бити велика. Такође, овако топло време можемо да очекујемо поново тек крајем месеца. Генерално, у марту ће температуре бити изнад вишегодишњег просека за ово доба године, али свакако неће бити топло као прва два дана у марту.

– Већ од уторка, у послеподневним сатима, на северозападу, западу и југозападу очекује се наоблачење са кишом, а од вечери такво време ће бити и у остатку Србије. У току ноћи на високим планинама очекује се снег, а на северозападу земље се очекују удари ветра већи од 17 метара у секунди који потенцијално могу бити опасни. У среду ће бити облачно и осетно хладније, местимично са кишом, на планинама са снегом. Највише падавина ће бити на југозападу, југу и југоистоку земље, а очекује се и падавине веће од 20 литара по метру квадратном за 12 сати, што се такође сматра потенцијално опасним јер може изазвати одроне и клизишта. Од четвртка се очекује разведравање и највише дневне температуре од седам до 11 степени – навели су из РХМЗ-а.

Следеће недеље такође нас очекује нестабилно време, али нешто топлије. Такође, очекује се и неколико кишних дана.

– У наредном периоду очекује се просечно топло и углавном суво време за ово доба године. У нижим и брдским пределима од 14. до 16. марта очекује се киша или локални пљускови, при чему се у току вечери и јутра прогнозира појава краткотрајне суснежице или снега. Температуре ће бити у границама вишегодишњег просека. На високим планинама се у овом периоду очекује снег уз повећање висине снежног покривача – стоји у саопштењу РХМЗ-а.

У последњих десетак дана марта у Београду се очекују интензивније падавине, а могући су и пљускови са грмљавином. У остатку Србије такође се очекују чешће падавине, али и нешто топлије време.

– До краја марта температуре ће бити изнад или у границама просечних вредности. У нижим и брдским пределима од 24. до 30. марта очекује се киша или пљускови праћени грмљавином. Од 26. марта падавине ће бити интензивније – наводи се у РХМЗ.

Снег у Београду?

Београд је ове године оборио рекорд када је у питању први најкаснији снег који је пао 26. фебруара, али се чини да неће оборити и рекорд из 50-их година прошлог века када је снег пао само једном у току зиме, и то 19. јануара. Како се наводи у билтену РХМЗ-а, можда ћемо видети још снега у току ове године.

– У Београду су краткотрајни снег или суснежица у јутарњим часовима могући у периоду од 14. до 16. марта – навели су у РХМЗ.

Извор: Блиц

loading...