Србија

ФРАНЦУЗИ ПОСЛАЛИ УПОЗОРЕЊЕ: Србији се спрема ултиматум! Тиче се Kосова и Републике Српске!

Фото: Јутјуб

Француски хуманитарац Арно Гујон апеловао је јуче на власт у Србији да никако не попусти пред притисцима и ултиматумима у вези са питањем Косова. Он сматра да ће, уколико Србија покаже слабост, одмах бити отворено и питање Републике Српске.

– Ултиматум који нам око КиМ спремају најмоћније западне силе неће дати могућност Србији да постане чланица ЕУ, јер моћницима није битно само решење косовског проблема, већ и Републике Српске. Они желе да се оба проблема реше пре него што Србија и остале земље у региону уђу у ЕУ. За њих је то повезано и они не желе да у Унију увозе проблеме и нерешена питања – објашњава Гујон, додајући да се данас на Космету заправо брани РС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Све док не попустимо по питању Косова, нико неће покренути питање РС. Међутим, чим Србија попусти, међународна заједница ће одмах отворити и питање Републике Српске – убеђен је Гујон.

Француски хуманитарац подвлачи и да је извор нестабилности на Балкану свуда исти.

– Тај извор нестабилности јесте непоштовање права Срба и српског народа. На КиМ људи само траже право на живот. Не траже много, само право на живот и мир. У Црној Гори нико не тражи да се ова држава припоји Србији или да Србија добије излаз на море. Не. Они траже да се поштује њихова вера, њихова култура, језик и њихов национални идентитет. У Српској Срби траже да се поштује њихова аутономија и Дејтонски споразум. Све то је сасвим оправдано и врло умерено. Прави извор нестабилности јесу, дакле, лицемерје западних слила и двоструки аршини које успостављају – закључује Гујон.

Коментаришући ове ставове, аналитичар Стевица Деђански каже да све оно што се тренутно дешава на КиМ, у Црној Гори и РС сасвим сигурно није случајно.

– Сувише је све то синхронизовано да би било шта било случајно. Зато је јако битно да се уједињено држимо принципа који је заузео председник Вучић, а то је да не тргујемо националним интересима – оцењује он.

 

Извор: Информер.рс