Србија

ХАОС У ПРИШТИНИ! ВЕСЕЉИ УДАРИО НА КУРТИЈА: „Опаснији је за Косово чак и од Србије“

Фото: Јутјуб

Председник ДПК-а Кадри Весељи каже да је Аљбин Курти опасност за, како је рекао, „косовску државу“.

Весељ је у парламенту изјавио да је актуелни премијер привремених приштинских институција, Аљбин Курти опасност за, како је рекао, „косовску државу“, због његовог конфронтирајућег става према НАТО и САД, као и слабљења односа са Београдом са којим још нема дијалога.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Весељи је на ванредној седници парламента о таксама оптужио Куртија да је спреман да у року од неколико дана уништи стратешке односе које је Приштинама годинама пажљиво градила са својим партнерима, пренео је приштински Љајми.

„Наметањем антиамеричког духа грађанима Косова предствља највећу могћу опасност, већу чак и од Србије“, рекао је Весељи и додао да је будућост „државе Косова“ низвесна са актуелном коалицијом и премијером какав је Курти.

Весељи је подсетио да је раније предлагао укидање такси на 120 дана током којих би се наставио дијалог и дошло до споразума, али и да тај предлог ДПК нико тада није подржао.

Сматра да су од тада Пристина и њени грађани много изубила, а као пример је навео изолацију и либерализацију визног режима, док је за односе са САД рекао да су они тренутно на најнижој тачки.

„Ако се сећате, исто је било и са разграничењем. А данас, годину дана после, Самоопредељење и ДСК траже оно што ДПК још тада предлагала“, рекао је Весељи и додао да његов став по питању такси није промењен.

За однос унутр владајуће коалиције, Покрета самоопредељење и ДСК, рекао је да је лицемеран јер једна странака предлаже постепено и условно укидање такси, а друга жели тренутно укидање те мере.

А, истина је, каже, да они морају да слушју САД или ће у противном изгубити моћ, јер средњи пут, истакао је, не постоји.

Весељи је указао да је дијалог са Београдом била најчешће злоупотребљавана тема у креирају политике Приштине и, како је рекао, „уточиште свих политичких глупости“.

Према његовим речима, Курти и његово Самоопредељење су, каже, били специјализовани за ову манипулацију.

Данас, само неколико недеља на власти, Курти напушта своје досадашње ставове или их стално мења, што, како каже, ни највећи неверници нису могли да претпоставе.

„То је ризик, јер са тако нестабилним премијером Косово може изгубити оно што је досад постигло“, навео је Весељи и додао да о томе не жели да говори јер „Куртијево порицање свих, па и себе самог је ствар његовог политицког морала и његове нестабилне личности“.

Додао је да је „Курти човек који је некада оптуживао друге за издају, а данас је он тај издајник“.

Оно што га брине, истакао је, јесте будућност Косова за коју је рекао да „неизвесна и на коцки са оваквом коалицијом и премијером“.

„Непредвидиви у својим политичким акцијама, доводе нас до страхова од штете коју Курти може нанете држави када дође време за договор између Косова и Србије. Зато је наша велика брига, која покреће многа питања о нестабилном приступу премијера је озбиљна“, рекао је Весељи и додао да се Куртијеви ставови мењају од јутра до поподнева и да је зато поверење у њега изгубљено.

Извор: Танјуг