Свет

ИТАЛИЈАНСКА ДОКТОРКА РЕШИЛА ДА ПРОГОВОРИ О КОРОНАВИРУСУ: Лабораторија целу ноћ избацује тестове, узорци стално долазе

Италија је увела строге мере због ширења „епидемије“ коронавируса Цовид 19. „Црвени“ градови су под будним оком полиције, карабињера, чак и војске, што су у Италији призори који су се могли видети давних ’70-их, за време црвеног и црног терора такозваних „Оловних година“.

Економске активности земље са 140 одсто дуга БДП-а стрмоглаво пада и ситуација се не смирује.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ђовани Мага, директор Института за молекуларну генетику Националног истраживачког већа у Павији, коментарисао је за агенцију АГИ највеће истраживање спроведено у Кини на новом коронавирусу.

„Прва велика клиничка студија која се односи на морбидитет, дакле релативни интензитет симптома и леталност вируса, потврђује слику која је већ дефинисана последњих седмица и суочени смо са инфекцијом која у 80 одсто случајева изазива благе симптоме, а отприлике 95 одсто људи опоравља без озбиљних компликација“, рекао је др Ђовани Мага.

„Подаци нам говоре да само ограничен број људи може имати смртоносне последице, посебно ако говоримо о старијим особама или оним са здравственим проблемима као што су хроничне кардиоваскуларне болести”, објашњава Мага.

“Наизглед висока смртност у провинцији Хубеи, посебно у граду Вухану, вероватно зависи од потешкоћа, посебно у раним фазама епидемије, у пружању правовремене и адекватне помоћи свим случајевима који су се пријавили“, наставља лекар с којим је разговарала агенција АГИ.

Виролог закључује свој коментар тако што умањује опасност од вируса.

„С друге стране, као што је случај с другим покрајинама, управљање озбиљним случајевима омогућило је смањење стопе смртности на ниво од 0,1 до 0,3 одсто, потврђујући поново да је то заразна болест која може дати озбиљне последице, али у само у одређеној групи људи, док огромна већина људи не доживи никакве озбиљне патологије и самим тим дође до излечења“, закључио је др Ђовани Мага.

Јавност покушава да умири и примаријус Мариа Рита Хисмондо, директорка одељења за микробиологију, вирологију и дијагностику биолошког стања у референтном центру за заразне болести у Ломбардији .

На свом Фејсбуку она је написала: “Моја јутарња белешка. Наша лабораторија већ целу ноћ избацује тестове. Узорци стално долазе. Мени све ово личи на лудило. Заменили су инфекцију тек нешто озбиљнију од грипа за смртоносну пандемију. Није баш тако. Погледајте бројеве. Ово ће лудило јако болети, посебно са економског становишта. Моји анђели су исцрпљени. Трчим да им однесем доручак. Данас ће моја недеља протећи у болници. Молим Вас, стишајте тонове! Нека Вам је радосна недеља!“

Након сат времена, главна докторка поменутог одељења је објавила други пост, једнако снажан апел, како би се избјегао непотребан алармизам.

“Читајте! Није пандемија! У прошлој недељи смртност од грипа у Италији је била 217 умрлих. Од коронавируса 1”, написала је др. Мариа Рита Хисмондо.

Извор: Курир.рс/Логично