loading...
Свет

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ СЗО: Корона вирус се запатио на новчаницама, НЕ КОРИСТИТЕ КЕШ!

Светска здравствена организација саветује људима да користе бесконтактно плаћање уместо готовине, јер се корона вирус на новчаницама може налазити и по неколико дана.

Како би се спречило ширење заразе, људи би требали да користе бесконтактне методе плаћања где год је то могуће и прати руке након кориштења новчаница.

Прошли су месец банке у Кини и Кореји у покушају борбе против ширења заразе корона вирусом почеле да дезинфикују коришћене новчанице.

За дезинфиковање и стерилизовање новчаница користи се ултраљубичасто светло и висока температура, а након тога се те новчанице печате и на 14 дана спремају на посебно место, након чега се враћају у употребу, саопштено је из кинеске централне банке.

– Као и било која површина с којом у контакт долази велики број људи, и новчанице могу преносити бактерије и вирусе. Ипак, ризик од заразе преко новчаница није већи од додиривања било које друге површине, попут квака, рукохвата или кредитних картица – рекли су из Банк оф Енгланд.

– Знамо да новчаницама рукује велик број људи и да оне могу носити све врсте бактерија и вируса. Саветујемо људима да перу руке након руковања с новчаницама и да избегавају да додирују лице. Осим тога, било би добро да користе бесконтактно плаћање тамо где је то могуће, како би се смањио ризик преноса вируса – речено је из Светске здравствене организације.

Још је увек непознато колико дуго корона вирус може преживети изван људског тела.

Извор: Блиц/srbijadanas.com

loading...