Србија

КЛУПКО СЕ ОДМОТАВА! Сведоци открили како су се Марјановићи понашали према Јелени! Људи остали у неверици!

„Еј, тетка, хоћеш да нам скуваш кафу?“ и „Лепо су се слагали, Јелена је чак свекрви скидала жуљеве“ – сведочили су кума Вера Вукомановић и некадашњи пријатељ Борис Пуцић на суђењу Зорану Марјановићу, оптуженом за тешко убиство супруге Јелене 2. априла 2016. године у Борчи.

Ни кума, ни бивши Зоранов пријатељ ниједном речју нису навели да је Јелену супруг малтретирао, да је био насилан или груб према њој, али њихово виђење односа унутар породице Марјановић на индиректан начин објаснило је да Јелена није била баш равноправан члан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пуцић је чак објаснио да то „тетка“, како је Зоран звао супругу, није било у погрдном контексту, већ да супружници дају једно другом надимке из милоште. Јелена је, међутим, била пет година млађа од супруга, али ниједан сведок до сада на суђењу није изјавио да је она њему тепала „течо“, „ујко“ или „чико“. Међутим, њихово виђење односа унутра породице Марјановић на индиректан начин објаснило је да Јелена није била баш равноправан члан.

Те изјаве нису уобичајене у породичним односима и указују о подређеном типу. То су и ситни индикатори односа у породици. Када некога називате „тетка“, јасно је да алудирате да та особа изгледом и понашањем подсећа на средовечну, а не на младу жену, што за њу може бити увредљиво – каже психолог Зоран Мустеровић.

С друге стране, кума Вера Вукомановић је навела да је Јелена чак свекрви скидала жуљеве. Управо је и последњи пут Вера, на наговор Јеленине свекрве Зорице, 2. априла у 16.42 сати, звала Јелену да би сазнала где је ножић за сечење жуљева.

– У нашој култури није баш уобичајен такав однос свекрве и снахе. Чак ни између ћерке и мајке! Таква брига и понашање је уобичајено према много старим особама или немоћним, које не могу да се сагну и неке ствари ураде саме. Али то може да значи и да снаха прихвата хијерархију у породици, да је подређена, подложна притиску и да ће учинити све да испуни туђа очекивања – објашањава психолог Мустеровић.

О томе да је Јелена на известан начин потлачена у дому Марјановића у истрази је сведочила Теодора Крсмановић, Јеленина сестра од стрица. Теодора је требало да сведочи прекјуче, али се због болести није појавила у Палати правде и недолазак је оправдала медицинском документацијом. После њеног сведочења у Вишем тужилаштву у Београду, у октобру 2017. године, медији су објавили да је „Јелена трпела психичко насиље у кући Марјановића и да су се њих две два месеца пре убиства чак и посвађале јер јој је рекла да не треба да трпи!“

– Јелена се никада није жалила док је била у кући Марјановића, али би се жалила кад изађе напоље. Последњи пут кад смо се виделе чак смо се и посвађале због тога. Рекла сам јој: „Не треба то више да трпиш!“ Међутим, Јелена је увек бранила Зорана – изјавила је Теодора Крсмановић на сведочењу.

Према наводима медија који су имали увид у њено сведочење, Јелена је тек 2015. почела да се жали, и то њеном оцу да не може више да издржи, а углавном је имала притужбе на Зоранове родитеље.

Трпела психичко насиље

У истрази, Теодора Крсмановић не само да је навела да је Јелена трпела психичко насиље у дому Марјановића већ да је Зоран није пуштао Јелену саму чак ни када је ишла код мајке у болничке посете!

– Увек је Јелена возила када је ишла код мајке у болницу, али је Зоран ишао с њом. Остајао је у аутомобилу, говорећи: „Зграда је озрачена“, а кад год смо излазили из аута, опомињао нас је: „Пожурите са посетом!“ – испричала је Теодора.

 

Извор: Курир.рс/ Блиц.рс