Свет Србија

ЉУДИ У НЕВЕРИЦИ! Светска организација саопштила: Од марта до маја чекају нас тропске температуре! Ево шта се дешава!

Светска метеоролошка организација објавила је данас саопштење, у којем се наводи шта се очекује током идућих неколико месеци, тачније од марта до маја.

У многим деловима света у идућих неколико месеци очекују се натпросечне температуре чак и без присуства догађаја Ел Нињо, који иначе доводи до загревања, објавила је Светска метеоролошка организација.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према WМО-овим новостима о догађају Ел Нињо вероватноћа наставка неуталних услова од марта до маја износи 60 посто, док су проценти за Ел Ниња 35, а вероватноћа догађаја Ла Ниња 5 одсто.

Подсетимо, последњи Ел Нињо догодио се на прелазу из 2015. у 2016. годину и утицао је на временске прилике широм света. Наиме, ради се о природној метеоролошкој појави повезаној са променама климе у тропима.

Аномалија у температури океанске воде

Иначе, после претходни Ел Нињо је био толико интензиван да је након њега 2016. година ушла у књигу рекорда као најтоплија година икада. Тада је забележена и велика суша у Африци, а поплаве широм Бразила, Аргентине, Парагваја и Уругваја.

Наиме, Ел Нињо је појава која се јавља у неправилним размацима од пет до седам година као аномалија у температури океанске воде (за 2°Ц до 8°Ц топлије) и у струјањима ветрова на делу Тихог океана западно од обала Чилеа и Перуа.

По досадашњим истраживањима, Ел Нињо највероватније постоји од завршетка последњег леденог доба. Међутим, временски размак између ове појаве се смањио, а научници сматрају, да на то утичу климатске промене.

Назив Ел Нињо

Оригинално се термин Ел Нињо односио на годишње слабе топле океанске струје које се крећу ка југу дуж обале Перуа и Еквадора око Божића, па је на добио име које преведено са шпанског значи мали Исус. Међутим, током времена термин је еволуирао и сад се односи топлу и негативну фазу Ел Нињо јужне осцилације и представља загревање океанске површине на ниво изнад-просечне температуре у било централном или источном тропском Тихом океану.

Ово загревање узрокује померање у атмосферској циркулацији при чему долази до мањих падавина над Индонезијом и Аустралијом, и повећања количине кише и појаве тропских циклона над тропским Тихим океаном.

 

Извор: Информер.рс