Србија

ШОКАНТНО! Медији открили: Ево ко стоји иза убиства Оливера Ивановића!

Фото: Јутјуб

Америчка ЦИА саботирала је истрагу терористичког напада на аутобус „Ниш експреса“ 2001. тако што је оптуженог за тај чин, члана ОВК, Фљорима Ејупија пустила из своје војне базе Бондстил код Урошевца. За Ејупија, који је амерички човек, ког је дуго обучавала ЦИА, постоје чврсти докази да је ликвидирао лидера СДП Оливера Ивановића у јануару 2018. испред канцеларије странке у Косовској Митровици.

Ејупи још од 2001. ужива заштиту Американаца, али би преокрет могао да донесе некадашњи главни истражитељ Унмика на Косову Џо Макалистер. Он је, према речима бившег припадника Кфора на Косову, норвешког официра Кристијана Каша, спреман да дође у Србију и сведочи о Ејупију. Макалистер је на важном месту у тиму Унмика (међународна управа на Косову и Метохији) био управо у време напада на аутобус и каснијег мистериозног нестанка из базе Бондстил.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Српски телеграф дошао је до мејла који је Макалистер послао Кашу у мају 2013, а у којем канадски официр детаљно објашњава на који је начин албански терориста евакуисан на безбедно из Бондстила после монструозног напада на аутобус у ком је погинуло 12 Срба.

Макалистер је, како се види из овог дописа, указивао на многе грешке, очигледно не случајне, које су се дешавале током вођења истраге. Он је тада искључен из случаја који је потом успешно заташкан.

БЕЗ ОБЈАШЊЕЊА

– Могу да коментаришем Фљоримово „бекство“ јер сам био дубоко умешан у процес испитивања и истраге тог случаја. Нисам сигуран колико знате о хапшењу и истрази случаја, али постоји много тога што се вероватно не зна, а требало би – пише Макалистер.

Он даље говори о низу пропуста који су пратили истрагу, увиђајући да ЦИА гура многе ствари под тепих.

– Место злочина обезбеђивала је војска, а због политичког притиска и људи који једноставно не познају место злочина, лоше се поступало. У ствари, поравнали су место експлозије у року од 48 сати, што је сулудо и што зна сваки добар полицајац. Тако смо вероватно изгубили много добрих доказа – стоји у преписци.

Макалистер додаје да су сви осумњичени за овај напад, међу којима је био и Ејупи, изненада премештени у Бондстил без додатних објашњења.

Тим УН је преко Кфора изашао на терен и ухапсио све осумњичене за случај, задржао их и испитивао у „војном стилу“ више од 12 сати пре него што су их предали нама, одељењу за убиства, које је имало примат у истрази. Док смо планирали стратегију за разговор, сви осумњичени су изненада премештени у камп Бондстил из безбедносних разлога, који никада нису објашњени, али неко је изјавио да мисли да би они могли поново да нападну ако су у Приштини – наглашава Макалистер.

Стигао у Митровицу преко Тиране

О вези Ејупија и једног од његових помагача са убиством Оливера Ивановића говорио је својевремено и председник Александар Вучић.

– Ејупи је слетео на аеродром „Ринас“ у Тирани из Немачке, земље у којој је био под присмотром. Кретао се према Косову, дошао тамо, убрзо напустио нашу територију, а потом се поново преко Албаније вратио у Немачку. Ко је Неџмедин Зекај, који је променио име у Љирам Зекај? Шта су они радили у Митровици у време убиства – упитао је Вучић.

Канађанин каже да нема сумње да је Ејупи том приликом пуштен из Бондстила, што је објашњено наводном непажњом стражара.

ЛАЖНО БЕКСТВО

– Објашњење које смо добили јесте да му је супруга донела торту или питу и да су у њој сигурно била клешта. Фљорим, обучен у јарконаранџасти комбинезон, успео је да нађе једину „слепу тачку“ на огради коју стражари нису могли да виде. Успео је да изађе из прилично великог кампа иако је затвор готово у средини, али га нису открили. И на крају свега, кад смо ушли, речено нам је да је особље страже „пребачено“ назад кући због нестручности – наводи бивши главни истражитељ Унмика.

Макалистер у писму Кашу пише и да је било много теорија због чега је случај тако вођен, а да су све оне упућивале на умешаност ЦИА.

– Фљорим је био једини о коме смо имали директне доказе. Његов ДНК налазио се на опушку цигарете који је пронађен на месту активирања експлозива. Било је пуно теорија о томе зашто се то тако десило и наравно да је то повезано са ЦИА и да је Ејупи био њихов доушник. Никада нисам добио потврду о томе, али Британци из тима УН, као и Немци, после тога су били врло сумњичави према америчкој страни – закључује Макалистер.

Ко је Фљорим Ејупи?

– рођен 1980. у подујевском селу Секирача

– бивши официр косовског заштитног корпуса, који је настао трансформацијом терористичког ОВК

– подметнуо 2001. бомбу под аутобус „Ниш експреса“, када је погинуло 12 Срба

– држан у бази Бондстил, одакле је мистериозно нестао

– поново је ухапшен у јуну 2004. у Тирани и предат полицији Унмика

– у првостепеној пресуди у јуна 2008. осуђен на 40 година затвора

– врховни суд лажне државе Косово 2009. преиначио пресуду и ослободио га свих оптужби

– у време убиства Ивановића у јануару 2018. био у Митровици, где је преко Тиране дошао из Немачке

– неколико сати након убиства напустио Косово

напад на аутобус код Подујева десио се 16. фебруара 2001.

– дигнут у ваздух први аутобус из конвоја којим су расељени Срби са КиМ у пратњи Кфора ишли у Грачаницу на Задушнице

– у нападу на лицу места погинуло 10 особа, а још две потом умрле од повреда

– повређено укупно 43 људи

– истрагом утврђено да је експлозив био смештен у цев за дренажу испод магистралног пута

– убрзо након напада наређено да се кратер који је настао после експлозије затрпа да би саобраћај нормално функционисао

– истражитељи тврде да су на овај начин уништени сви докази

– недуго после напада откривено да је ДНК пронађен на неколико опушака с места одакле је активирана бомба Ејупијев

– за овај злочин још нико није осуђен

 

Извор: Еспресо.рс/Република.рс