Свет

СРБИ, ЕВО ВАМ ШАНСЕ ЗА ПОСАО: У Немачкој ступио на снагу нови закон, ево какве важне промене доноси

Фото: Pixabay.com

Од данас у Немачкој ступа на снагу нови Закон о усељавању стручњака. Односи се на квалификоване раднике из земаља ван ЕУ, дакле и из Србије.

Живети и радити као странац у Немачкој? То није тако лако. Савезна Република Немачка никада себе није видела као усељеничку земљу. Али у међувремену овој земљи недостаје више од милион стручњака. Лекари, медицинско особље, инжењери и информатичари су и раније олакшано или преко такозване плаве карте могли да долазе на рад у Немачку, али је услов за то била доста висока плата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Немачка Влада је морала да делује и усвојила је закон који ће олакшати имиграцију из такозваних трећих земаља односно земаља ван ЕУ.

Закон ступа на снагу данас на снагу.

„Дојче веле“ преноси шта је најважније:

Шта се у закону подразумева под – стручњак?

Као стручњаци се више не рачунају нису само људи са високом стручном спремом, већи квалификоване особе чије је стручно образовање трајало најмање две године и еквивалентно је немачком образовању. Дипломе морају бити признате у Немачкој.

Убрзано признавање диплома

За признавање диплома је одговорна Централна међународна служба за запошљавање (ЗАВ) са седиштем у Бону, која припада Савезној агенцији за запошљавање. Како то функционише објашњено је на Интернет порталу „Маке ит ин Германy“, где се такође могу наћи одговарајући линкови. На том сајту можете наћи информације и на српском језику.

Нема више бескрајног чекања

Циљ је да се признање дипломе заврши у року од три месеца након предаје свих потребних докумената. Процес издавања визе за стручњаке требало би убудуће да траје највише 4 до 6 седмица, што је, поред једнаких услова за запослење свих грађана, једна од највећих промена.

Када се за вас ангажује послодавац

Закон који на снагу ступа 1. марта подразумева и убрзану процедуру по којој будући немачки послодавац, уз пуномоћ радника, може заступати његове интересе и преговарати са надлежном Канцеларијом за странце. Када се прикупе све потребне дозволе, Канцеларија за странце мора информисати Немачку амбасаду која онда у року од три дана мора да изда визу.

У којим професијама могу да радим?

У принципу, важиће следеће: Било који стручњак из земље ван ЕУ који може да докаже да има уговор о раду у Немачкој и одговарајуће стручне квалификације може доћи у Немачку.

Новим законом нису обухваћени помоћни послови за које није потребна стручна квалификација. Међутим, ако имате основну професионалну квалификацију и можете доказати уговор о раду или понуду за посао у Немачкој, можете се доквалификовати. Међутим, будући послодавац мора се обавезати на доквалификацију и она мора да доведе до признате квалификације у року од две године.

Дозвола боравка

Свако ко има уговор о раду или конкретну понуду за посао добиће дозволу боравка на четири године или онолико колико траје уговор о раду. После четворогодишњег боравка, стручњаци се могу трајно населити у Немачкој, односно стичу право на неограчени боравак.

Буџет и језик

Свако ко жели да тражи посао у Немачкој добиће визу на шест месеци. Предуслов: Морате имати новац да покријете трошкове живота током тог периода и бити у стању да довољно говорите немачки (ниво Б2).

Студирање и стручна обука

Нови закон се односи и на странце који желе да студирају или да се стручно обучавају у Немачкој. Поред горе наведених захтева, морате имати сведочанство неке немачке школе у иностранству или завршену школу која вам даје право да студирате на универзитету – и не смете имати више од 25 година. Ако сте две године након дипломирања радили у Немачкој, имате право на стални боравак.

Старији од 45 година

Посебан пропис се односи на стручњаке старије од 45 година. Ако желите да дођете у Немачку морате да имате плату од најмање 3.685 евра бруто или доказ да сте уплаћивали за адекватну пензију.

Посебна регулатива за тражена занимања

На пример, ако сте лекар, информатичар или геријатријска медицинска сестра и имате најмање пет година радног искуства, не треба вам формално признавање ваших квалификација. Међутим, ваш послодавац се мора обавезати да ће покрити трошкове живота и депортације током једне године – када се радни однос заврши, уколико запослени не буде хтео добровољно да напусти Немачку.

Долазите са породицом?

Ако у Немачку долазите са породицом морате да приложите доказ о томе да можете да је издржавате као и да имате довољно велики стан: То значи око 950 евра по особи и 10-12 квадратних метара простора, такође по особи. Деца до две године се ту не рачунају. Такође, ваша супруга или супруг и деца старија од 16 година, морају да поседују основно знање немачког језика – ниво А1. Као придошлица немате право на социјалну помоћ, пише „Дојче веле“.

Још увек важе посебни прописи за Западни Балкан

И поред тога што нови закон ступа на снагу 1. марта, стари закон за земље Западног Балкана важи до краја године. Наиме, овај Закон који је од данас на снази се односи на стручну радну снагу, док су грађани са Западног Балкана на неки начин и раније били привилеговани по питању доласка у Немачку. Предност правила о Западном Балкану је да није потребно признање диплома него је за усељавање био довољан радни уговор послодавца у Немачкој. По том закону за долазак у Немачку није била потребна диплома, нити положен испит о знању језика, а могли су долазити и неквалификовани радници.

Ако неко не испуњава захтеве за усељавање по новом закону, онда за ту особу још увек постоји могућност усељавања у Немачку на основу правила о Западном Балкану, барем до краја године. Препорука правника је да старе захтеве не треба повлачити, мада њихова обрада може трајати и дуже од истека важења старог закона 31. децембра 2020. године.

Да ли се закон односи и на избеглице и потражиоце азила?

У основи да, али само за мали број људи са такозваним дулдунгом. Особа о којој је реч мора да докаже да ради најмање годину и по дана више од 35 сати недељно и да на тај начин зарађује довољно за живот. Поред тога, мора да говори немачки на нивоу Б2 и не сме бити кажњаван.

Извор: Блиц