Свет Србија

СТРАВИЧНО НЕВРЕМЕ ШИРОМ ЕВРОПЕ! Балкан и наша земља су такође на удару: Ово нас чека

Читава планета на удару невремена.

Претходних недеља сведоци смо екстремних временских прилика широм наше планете, а ми у Србији смо то могли да видимо и својим очима у среду, када је током пре поднева температура у појединим местима износила чак 20 степени, да би увече вејао снег јаког интензитета.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пре десетак дана на Антарктику су измерене изузетно високе температуре, у Аустралији је усред лета пао снег, невреме је харало Западном Европом, а у нашој земљи за један дан могло је да се промени више годишњих доба. Али, кренимо редом.

Лето или зима?

Лето у Аустралији још није готово, а снег већ пада у Тасманији, показује снимак снимљен пре неки дан на планини Бен Ломонд на североистоку острвске државе.

Снег може пасти у било које доба године на тасманијским планинама, због ледених таласа који долазе са Антарктика. Ипак, већина људи га не очекује током лета, рекли су метеоролози, преносе медији.

Аустралију су ове сезоне погодили катастрофални пожари и поплаве, а након више месеци ових екстремних временских прилика, сада је у Тасманији пао обилан снег.

КОЛИКО УСПЕШНО НАУЧНИЦИ ПРЕДВИЂАЈУ КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ?

Екстремно време, међутим, није погодило само Тасманију. На средњем западу Сједињених Америчких Држава очекује се да ће две олује донети снежну мећаву, од Мисурија до Мејна. Национална метеоролошка служба упозорила је више од 20 милиона људи упозорено на зимску олују, наводи ЦНН.

И у Србији временска клацкалица

Екстремно време погодило је у фебруару и Стари континент. Олуја Кјара направила је хаос у северној и западној Европи, где су почетком фебруара отказане стотине летова, а ветар који је дувао био је јачине урагана. Кјара је заобишла Балканско полуострво и није стигла до Србије, али да нас климатске промене не заобилазе показује и ситуација у престоници, кад се у једном дану сменило пролеће и лето.

Док је током дана измерено 20 степени, увече је почео да пада снег. Изненађени становници Београда огласили су се на друштвеним мрежама са фотографијама снега и коментаре попут “из кратких рукава у чизме”.

Почетком фебруара снажна олуја и снег су погодили север Хрватске, са ветром који је чупао стабла, док је средином овог месеца олуја Денис погодила у Велику Британију, праћена снажним ударима ветра и обилним падавинама, а власти су упозориле грађане на „животно опасне поплаве“.

Рекорд на Антарктику

Необична појава забележена је и на Антарктику, где је почетком фебруара забележена температуре већа од 20 степени Целзијуса. Након тога, украјинска поларна станица Вернадски нашла се окруженом црвеним снегом. Научници су истакли да то није неуобичајено и да је узрок томе морска трава са каротеном, која избија на снежну површину чим отопли.

У царству леда је сада летња сезона, али је температура од 20,75 степени забележена на острву Сејмор највиша до сада. Након што је овај нови рекорд потукао ранији, стар свега два дана кад је на Есперанци измерено 18,3 степена, научници су рекли да је ово “невероватно и абнормално”.

Климатске промене

Глобално гледајући, за нама је најтоплији јануар икад, са температурама од чак пет степени изнад просека. Протекла година била је друга најтоплија на планети, а ова је почела у сличном маниру. Последњих пет година и цела протекла деценија најтоплији су од када се мери температура, што показује којом се брзином одвијају климатске промене.

Температуре више од просечних забележене су у готово у свим подручјима планете.

У Европи је температура била за 3,1 степени виша од просечне за референтни период 1981-2010, док је у делу североисточне Европе, Скандинавији и делу Русије просек премашен за чак шест степени.

Извор: Srbijadanas.com/Блиц.рс