Свет

СВЕТ НА ИВИЦИ ХАОСА! Ердогана гурају у замку! Ево шта се дешава!

Избијање рата између Турске и Сирије услед погоршања ситуације у Идлибу била би замка за Анкару и турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, саопштио је Главни одбор турске странке „Ватан“.

„Напетост у односима између Турске и Сирије је забрињавајућа. Упозоравамо – Турску гурају у замку, а заједно с њом и нашег председника Ердогана. Ту замку су креирале америчка и израелска администрација. Оне провоцирају Турску да ратује са Сиријом“, саопштила је турска странка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ватан“ је подсетио да се са озбиљном претњом суочава не само Турска, већ и њени суседи – Сирија, Ирак, Иран и Русија. Према њеном мишљењу, избијање рата против суседних земаља „водио би у замку“. Та странка сматра да би резултат тога био, према плановима Сједињених Америчких Држава и Израела, да турска влада остане без подршке у унутрашњој и спољној политици.

„Рат са Сиријом изолује Турску и гура је од стратешких савезника: Русије, Ирана, Ирака и Кине“, саопштио је Главни одбор те странке.

„Ватан“ је позвао Анкару да сарађује с Русијом и Ираном како би се решила криза у Идлибу, подсећајући да су астански процес и споразум из Сочија историјски темељи у том питању.

Турска војска извела је копнене и ваздушне ударе на позиције сиријских снага, након погибије 33 турска војника у Идлибу.

С тим у вези огласило се Министарство одбране Русије које је саопштило да припадници турске војске, који су се синоћ нашли под ударом сиријских снага, није требало уопште да се налазе на тој локацији.

Сиријска војска покренула је нови артиљеријски напад у Идлибу, а том приликом погинуо је један турски војник, а двојица су рањена.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган саопштио јуче да је предложио свом руском колеги Владимиру Путину да остави Турску да се са сиријским властима разрачуна „један на један“. Истовремено, како је прецизирао, турска војска је у контра нападима ликвидирала преко 2.100 сиријских војника и уништила 300 јединица оклопне технике и седам хемијских складишта.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков рекао је да се ради на томе да до сусрета Владимира Путина и турског председника Реџепа Тајипа Ердогана дође 5. или 6. марта.

Министарство иностраних послова Русије саопштило је да су Русија и Турска на консултацијама о Сирији у Анкари потврдиле намеру да смање тензију када је реч о копненој борби са терористима.

 

Извор: rs.sputniknews.com