Свет

УДАРНО! ИРАН НАПАО ТУРСКУ ВОЈСКУ БАЛИСТИЧКИМ РАКЕТАМА

Након што је Иран дао ултиматум Турској, захтевајући хитан прекид окупације Сирије, а Анкара је игнорисала такав захтев, снаге које подржавају Иран извеле су ракетни удар на турске трупе на граници користећи балистичке ракете

Иранске снаге користиле су унапређену верзију совјетске балистичке ракете кратког домета. Извори такође коментаришу да су балистички пројектили уништили турски систем противваздушне одбране.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се наводи, ракетни удар је покренут са територије коју контролишу иранске снаге, међутим, према службеној верзији турских власти, Дамаск стоји иза тог удара.

Проиранске снаге које се боре на страни режима Басхара ал-Ассада испалиле су балистичке ракете на положаје турске војске на северу провинције Идлиб. Израел тврди да се ради о ракетама средњег домета која је идентична оној коју су јеменски Хути користили против саудијских снага. Извештава се да су ракете гађале систем противракетне одбране распоређен на граници Турске и Сирије.

Стручњаци не искључују да би иранске снаге могле поновити напад, али овог пута на турску војску у Сирији.

Подсећа да је иранско руководство упозорило турске оружане снаге да је стрпљење Техерана при крају.

Порука је послата у Анкару преко Иранског војног саветодавног центра (МАЦ) у Сирији. У њему је посебно назначено да Турска наставља да изводи масовне артиљеријске нападе на положаје проиранске милиције, упркос невероватној уздржаности Техерана.

Извор: Медији/Информер