Србија

ВОЗАЧИ ОВО МОРАТЕ ДА ЗНАТЕ! Уводе се нова правила: Мораћете на обуку како бисте добили сертификат!

Многи возачи који имају професионалне категорије Ц, Д и Е у недоумици су да ли имају право на међународне лиценце за вожњу у Европској унији.

Одговор је да свако ко се пријави за сертификат, а положио је испит до почетка ове године, може да добије потврду за вожњу у ЕУ, у категорији за коју је квалификован, сазнаје РТС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Једини проблем имаће млади возачи који полажу у 2020. години и који ће, да би добили сертификат, морати на посебну обуку.

Остали спадају у категорију „возача са стеченим правима“. Овим возачима ће се признати стечена права само на основу возачке дозволе и они ће бити ослобођени похађања обуке и полагања испита за добијање почетне квалификације за међународни сертификат СПСИ.

„Возач Ц или Д категорије који има серификат професионалне компетенције, односно квалификациону картицу, има могућност да му се у возачку дозволу упише такозвани код 95, с којим стиче право да скоро у свим европским државама управља камионима и аутобусима“, објашњава Дамир Оканович из Комитета за безбедност саобраћаја.

За сада се још не зна колико ће коштати обука за овај сертификат и ко ће је спроводити јер су тендери у току. Међутим, ако возите на страним линијама, он је обавезан.

„Ви рецимо можете да будете пекар, положили сте Ц, Д и Е категорију, бавите се тим послом ви морате бити компетентни, ви морате имати нека основна знања не само саобраћајних прописа и управљања возилом, већ да знате саобраћајну географију, куда се крећете, права и обичаје земаља кроз које пролазите“, наглашава Синиша Грастић из АМСС Банат.

Такса за добијање лиценце преко Ауто-мото Савеза Србије кошта око 6.000 динара. Многи возачи тиме и стичу квалификацију која ће им помоћи при запошљавању у земљама ЕУ и неће морати да полажу диференцијане испите за поједина занимања.

 

Извор: РТС