Србија

ВУЧИЋ ОБРАДОВАО СРБЕ! Наша земља је добила ово моћно оружје! Ево о чему се ради!

Фото: Јутјуб

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Србија данас у војном смислу снажнија, нагласивши да је систем за противваздушну одбрану „Панцир С1Е“, које набавља од Русије, комплетиран.

Председник је навео да набавку „Панцира“ од Русије Србија није крила од међународне заједнице, додајући да је поносан што су, за време док је он врховни командант, перформансе војске двостуроко увећане.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсетимо, јуче је на Батајницу слетео четврти део испоруке система за противваздушну одбрану „Панцир С1Е“.

Споразум за набавку једне батерије“Панцира“, коју чини шест система, закључен је прошле године.

Панцир представља систем кратког до средњег домета, може бити монтиран на камион (најпрепознатљивији), на гусеничастим возилима, али и стационаран. Њиме управља посада од 3 људи, и састоји се од аутоматских против-авионских топова и ракета земља ваздух, које могу бити навођене радарски или оптички.

Систем је замишљен да би пружао заштиту војних и индустријских објеката од напада из ваздуха, авиона, хеликоптера и прецизних крстарећих ракета и других. Такође представља прву линију одбране ПВО система „вишег ранга“ попут С-300 или С-400. У једној батерији има 6 возила.

Шанса за погађање мете је 0.7 (70 одсто) за једну ракету, са временом реакције од 4-6 секунди. Може да користи и ракете и топове чак и када је у покрету. Најбоље функционише када је интегрисан са С-400 у такозвани двослојни одбрамбени систем.

Потреба за оваквим системом се појавила због промене у совјетској доктрини стратешког ратовања. Наиме, ракетни системи дугог домета су у Совјетском Савезу углавном били смештени на фиксним позицијама. Са појавом мобилних платформи попут С-300 они су постали много тежа мета за непријатеља, због саме чињенице да су самоходни и аутономни, те их је теже пронаћи.

 

Извор: Srbijadanas.com