Србија

ВУЧИЋ ПРЕКИНУО ДНЕВНИК ИЗ ВАШИНГТОНА: Албанци у шоку због његових речи

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да се у наредних неколико дана очекују нова повлачења признања Косова.

Вучић је новинарима рекао да ће Србија обуставити дипломатску акцију на „одпризнавању“ независности Косова ако и када Албанци престану да траже да Србија призна Косово.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Немојте да тражите признање, ми нећемо да спроводимо одпризнавање. Али, они то никада нису хтели да прихвате“, истакао је Вучић и додао да Приштина сматра да дипломатска акција Србије на одпризнавању „вређа њихову позицију независне земље“.

Ако то вређа њихову позицију, како онда траже да ми прекинемо оно што они раде сваки дан, запитао је Вучић и додао да ћемо и даље имати још таквих мањих или већих успешних дипломатских активности.

Поновио је да је Србија спремна за разговоре, ако Приштина укине таксе.

„Када повуку таксе Албанци, спремни смо да говоримо о суштинским стварима“, рекао је Вучић новинарима у Вашингтону.

Упитан да ли очекује нешто ново од Ричарда Гренела и Роберта О’Брајана, са којима се недавно видео у Минхену, Вучић је рекао да очекује да види какве су им идеје за даљи ток разговора о КиМ и шта они очекују, да ли ће укидати таксе или не.

„Ја очекујем да ће у кратком року бити нових повлачења признавања Косова, у наредним данима“, навео је Вучић.

Чуо је, истиче, већ десет пута Куртија како каже да ће „натерати Србију да призна Косово“.

„Полако са тим. Полако са тим да сте много јаки, а ми слаби. Хајде да видимо да ли имате нешто друго да понудите…На пример, свест да је потребан стварни компромис у разговорима, а не то да Србија прихвата ултиматуме“, поручио је Вучић.

Он је рекао и да не може да разуме да се неко тако бахато понаша, али да је Приштина навикла на такво понашање јер је имала подршку западног света.

„Надам се да то сада улази у другачије воде, избалансираније, као и да приступ САД више није једностран, већ вишезначан и да узима у обзир интересе Србије више него раније“, закључио је Вучић.

Не мислим да нам прете санкције због „Панцира“

Вучић је изјавио да је у разговору са представником Пентагона указао да Сједињене Државе треба да буду отворене према Србији кад је реч о набавци наоружања, те да, ако на то нису спремни, не треба да нам замерају када оружје набављамо од других партнера.

Он је рекао да не мисли да Србији прете санкције због куповине „Панцира“, пре свега јер Србија то ради на транспарентан начин, што, како је пренео новинарима, САД веома цене.

Вучић је то рекао после разговора са замеником државног секретара за одбрану САД Дејвидом Норквистом о снажнијој војно-техничкој сарадњи Србије и САД, у којем је предложио снажнију војно техничку сарадњу са САД.

„Био сам отворен и рекао да буду отворени према Србији, као према другима, ако желимо да купимо оружје, као и да, ако нису, није у реду да нам замерају што смо узели од других“, рекао је он.
Чуо је, каже, добру анализу у Вашингтону да Србија на транспарентан начин узима оружје.

„Када узимамо Панцир, не кријемо да смо платили и да смо га добили. Они то веома цене“.

Извор: sputniknews.com