Србија

ЗАПАД У ШОКУ: Русија испоручује Србији С-400

Фото: Јутјуб

Да ли је време да Србија добије Тријумф системе: Зашто је Шојгу био у Београду?

Руски министар одбране Сергеј Шојгу био је у радној посети Београду, током које су размотрена питања војно-техничке сарадње.

Србија је данас једина земља која није била део бившег Совјетског Савеза, а са којом Русија активним темпом развија стратешко партнерство извештавају руски медији.

Војну помоћ коју Русија пружа бесплатно, Србија није добила ни од кога другог у последњих 30 година.

Међутим, Београд очекује више, што председник државе Александар Вучиц́ није пропустио да изјави пред новинарима. Није тешко погодити да су у питању противракетни системи С-400.

Обзиром на ситуацију која се тренутно дешава на Балкану, овај српски сан може бити остварен.

У Црној Гори, која се придружила НАТО-у 2017., избили су масовни протести. Незадовољство грађана изазвао је усвојен закон о слободи вероисповести, чији је циљ „чишћење“ земље од Српске православне цркве.

Заузврат, Косово не одустаје од покушаја анексије Прешевске долине (територија Србије), а Република Српска, која је део Босне и Херцеговине, поново је објавила намеру да постане независна.

Очигледно је да у тренутним геополитичким околностима Русија не може да препусти Србе њиховој судбини. Очигледно је да је са тим била повезана и последња посета министра спољних послова Сергеја Лаврова.

Штавише, као што је показало искуство „Блиског Истока“, исплативије је спречити сукоб него борити се.

Време је да Русија почне да доставља руске Тријумф системе Србији, закључују руски медији.

Извор: Wебтрибуне.рс