Здравље

Ако имате овај знак на свом телу постоји шанса да сте имуни на корону (ВИДЕО)

Доктори Дарија Кисић-Тепавчевић и епидемиолог Предраг Кон за наш портал одговарају на питања о терапији која се користи у лечењу оболелих од короне, као и о повезаности БСГ вакцине и цовида-19.

Редакција Ало.рс је и је данас била на конференцији Кризног штаба и ту прилику смо искористили да пре свега честитамо доктору Предрагу Кону на унапређењу у резервног потпуковника санитетске службе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наш новинар је питао како изгледа терапија оболелих од короне, као и то који лекови се дају зараженима Цовидом-19, а друго питање нашег новинара односило се на тезу да су сви који су вакцинисани БСГ вакцином имуни на корону.

– Терапијске протоколе ћемо задржати за болнице и лекаре, будите убеђени да су то они протоколи који се користе свуда у свету. Знамо да немамо каузални лек, који директно делује на овај вирус, користимо све друге лекове који имају најбољу ефективност, изграђене су тачне процедуре шта када коме и у којој фази и у сагласности су са водећим светским водичима када је у питању терапија Цовида-19 – рекла је докторка Дарија Кисић-Тепавчевић.

Након тога доктор Кон се пре свега захвалио нашој редакцији на честитки поводом унапређења, а онда прокоментарисао БСГ вакцину и њен утицај:

– Нема сумње да је код те вакцинације пуно тога остало нејасно, како се повећава ћелијски имунитет. То је запажање које не може да се искључи, то ће даље да се испитује. БСГ вакцина се рецимо даје код карцинома бешике, и никоме није јасно како то делује, али делује. Та хипотеза ће тек морати научно да се проверава. Ове земље које имају доста оболелих од короне, не бесежирају се већ деценијама. Ми смо сви вакцинисани хвала богу. Деца се по рођењу одмах вакцинишу БСГ-ом – рекао је Предраг Кон.

Подсећамо, према најновијим подацима у Србији до 15 часова, тестирано је 1.893 особе, 293 позитивне, хоспитализовано је 2.107 пацијената. У последња 24 часа преминуло је још 5 особа.

Укупно у Србији досад је тестирано 14240 особа.

Дарија Кисић наглашава да је данас тестирано највећи број људи досад.

Повезаност БСГ вакцине са Цовидом-19

Земље у којима је обавезно бесежирање, односно, примена БЦГ вакцине против туберкулозе, имају десет пута мању смртност од ЦОВИД-а 19, него земље у којима се та вакцина не примењује. Ове су статистике произашле из истраживања које су провели амерички и британски научници, а резултати студије представљени су пре неколико дана.

БЦГ је скраћеница за „Бациллус Цалметте-Гуерин“ и ова вакцина против туберкулозе названа је по двојици француских научника који су дошли до његовог открића пре стотину година. У обавезну примену увеле су га државе које су кроз историју имале велики број оболелих од ТБЦ-а. Државе попут Италије, Америке или Холандије немају га у обавезном програму вакцинације, и управо је у тим државама смртност од корона вируса изузетно велика.

Остаје нам да видимо хоће ли једна од најстаријих вакцина које човечанство користи, можда одиграти кључну улогу у пандемији новога доба, која је парализовала читав свет.

Извор: Ало.рс/Д.Новаковић/И.Л.