Свет

АНГЕЛА МЕРКЕЛ ШОКИРАЛА ЦЕО СВЕТ! Ми ћемо још дуго морати да живимо с овим вирусом! Ево шта нас чека!

Немачка канцеларка Ангела Меркел истакла је данас, у обраћању Бундестагу, да ће пандемија корона вируса бити побеђена само вакцином

Немачка канцеларка Ангела Меркел истакла је данас, у обраћању Бундестагу, да ће пандемија корона вируса бити побеђена само вакцином и подвукла да још нисмо у завршној фази пандемије, већ на њеном почетку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Меркел је подвукла да наука није никада „национална“ и да је нормално да ће вакцина стајарати на располагању целом свету, као и да мора бити по цени коју је могуће платити.

„За немачку владу је међународна сарадња против вируса од огромног значаја“, рекла је она додајући да пре свега у Африци све зависи од рада Светске здравствене организације (СЗО).

Нагласила је да је за Немачку СЗО незаобилазан партнер, којег подржава.

Оценила је да није добро када заштитна опрема долази искључиво из далеких земаља и казала да је неопходно постати независнији од трећих земаља, због чега се граде капацитети у Немачкој и Европи.

Меркел се осврнула и на ситуацију у здравству, рекавши да је немачки здравствени систем издржао до сада тест по његове капацитете.

„Сваки корона пацијент добио је најбољи третман », казала је она захваливши се посебно неговатељима и лекарима.

Рекла је да јој ниједна одлука, за време вршења дужности канцеларке, није тако тешко пала као што је доношење одлуке о ограничењу личних слобода.

„И мене оптерећује када људи могу да шетају само са једном особом која није из њиховог домаћинства. И мене оптерећује што су људи који живе у старачким домовима суочени са самоћом. Страшно је када немате никог поред себе сем неговатеља када вам се живот ближи крају“, објаснила је.

Истакла је да тренутно не живимо у завршној фази пандемије, већ да се налазимо још увек на почетку и нагласила да ћемо још дуго морати са том пошасти живети.

„Суочени смо са веома ванредним озбиљним добом. Сви у влади и парламенту, цела земља смо стављени пред тест. Ради се о животу И здрављу људи“, рекла је Меркел.

Она је истакла да су донете мере за које није било законских примера, због чега се захваљује Бундестагу што је у тешким условима доносио законе.

Подвукла је да ће, ако се покаже издржљивост и дисциплина, земља бити у стању да се што пре поново отвори.

„Од кључног значаја је да се не осетимо пребрзо безбедним“, поручила је она.

Критиковала је покрајине, рекавши да јој задаје бригу примена закључка са седнице са покрајинама.

„Наш федерални поредак је јак. Али И поред тога сматрам својом обавезом да опомињем. Немојте дозволити да постигнуто угрозимо. Била би штета ако би преурањено помислили да смо на крају. Паметно је бити обазрив“, поручила је Меркел.

МЕРКЕЛ: ТЕК СМО НА ПОЧЕТКУ ПАНДЕМИЈЕ

Немачка је и даље на почетку пандемије вируса Ковид-19 и мораће да живи са њом неко време, изјавила је данас немачка канцеларка Ангела Меркел.

„Нисмо у финалној фази пандемије, већ још на почетку. Придобили смо време и искористићемо га да појачамо немачки здравствени систем“, рекла је Меркел у доњем дому Бундестага, преноси Ројтерс.

Она је рекла и да је Светска здравствена организација незаобилазан партнер за Немачку, као и да ће подржавати рад те организације.

Меркел је рекла да ће ситуација неко време бити веома тешка, као и да током пандемије треба остати „паметан и пажљив“.

Она је додала и да су тешке мере потребне да би се сачувало достојанство свих, као и да вакцина мора да буде доступна у свим државама света када се пронађе.

„Пандемија може само глобално да се победи“, закључила је Меркел.

 

Извор: Тањуг