Регион

БАЛКАН НА НОГАМА: Хрвати опет ударили на Новака, нећете веровати шта пишу

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић у среду је на Инстаграму разговарао са својим пријатељем Шервином Жафаријехом и том приликом открио да се диви само једној особи на свету.

Двојица пријатеља су разговарали о много тема, а онда је Новак нагласио.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Једна од особа којој се видим је Никола Тесла. Он је разумео важност ума, враћати се себи, бити у савршеној хармонији. То је њему помогало приликом изума, идеја. Ми само пролонгирамо неизбежно, морамо да се суочимо са највећом потрагом у животу. Да будемо најбоља могућа верзија себе“, рекао је Ђоковић.

Ова изјава је пропраћена и у хрватским медијима, који су још једном искористили прилику да присвоје славног научника.

„Њих двојица већ неко време сарађују по питању спортске прехране и јачања менталне свести. Тема је било пуно, а причало се и о Николи Тесли, хрватском генију српског порекла, једном од Новакових узора. Великог научника својатају у Хрватској и Србији“, пише у тексту који је објавиоа Индеx.

Никола Тесла је рођен 10. јула 1856. године у Смиљану у Лици, у тадашњој Војној Крајини у оквиру Аустријског царства, у породици православног свештеника Милутина Тесле. Мајка Георгина је била из породице Мандић, такође православних свештеника. Никола је крштен у Цркви Светих Петра и Павла.

Интернетом кружи његова наводна реченица: „Поносим се српским родом и хрватском домовином“, али нема историјских доказа да је заиста изговорена или написана.

Са друге стране, Тесла је био свестан да је за време НДХ убијен чак 91 члан породице Тесла, од којих њих 14 у фабрици смрти „Јасеновац“. У родном Смиљану су припадници НДХ 2. августа 1941. године убили 506 Срба православне вере, од којих 27 новорођенчади и 127 деце до 15 година.

Извор: Курир спорт