Србија

БИЋЕ ПРОПИСАНЕ СПЕЦИЈАЛНЕ МЕРЕ, ДЕЦА СЕ ПО ФАЗАМА ВРАЋАЈУ У ОБДАНИШТА: Ево када се отварају вртићи

Најреалнија опција да вртићи буду постепено отварани.

Сви вртићи у Београду су дезинфиковани и они у року од 24 сата могу да почну са радом, у складу са препорукама епидемиолога и одлуке Владе Србије, изјавио је данас заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

С обзиром да се све већи број Београђана враћа полако на посао, све је већа потреба да се отворе предшколске установе, посебно јер епидемиолози и даље сматрају да је веома рискантно да их чувају баке и деке.

Раније се спомињала могућност отварања СОС вртића у која би била смештена деца чији су родитељи заражени корона вирусом, али за то, срећом, није било потребе. Сада, међутим, постоји све већи „притисак“ родитеља за отварање предшколских установа.

– Када стручњаци процене да је повратак деце у колектив потпуно безбедан и за децу и за запослене у предшколским установама, Град Београд ће препоруку истог часа спровести и у року од 24 часа отворити вртиће – рекао је Славко Гак, градски секретар за образовање и дечју заштиту.

Као најреалнија опција спомиње се почетак или средина маја, односно период за када је најављено и укидање полицијског часа.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић најавио је да ће „уколико се све мере буду одвијале по плану, родитељима из Обреновца, два вртића ускоро бити на располагању“.

– Планирано је да од 11. маја вртићи „Весељко“ и „Цицибан“ буду на располагању пре свега оним самохраним родитељима и породицама где оба родитеља морају да раде и децу нема ко да чува – рекао је Чучковић.

Дакле, тренутно је најреалнија опција да вртићи буду постепено отварани, да се организује чување мањег броја деце, али да се поштују најстроже безбедносне мере како не би дошло до ширења корона вируса.

У овом тренукту није познато да ли ће истовремено, поред државних, бити отворени и приватни вртићи.

Извор: Блиц