Србија

БЛИЖИ СЕ УКИДАЊЕ ПОЛИЦИЈСКОГ ЧАСА! А ево шта ће бити са пензионерима и каква правила важе за њих!

Фото: Јутјуб

Од самог почетка борбе против корона вируса посебан акценат стављен је на безбедност најстаријих јер се они сматрају најугроженијима када је реч о овој болести. Сходно томе, они су претрпели и највеће промене када говоримо о начину живота и свакодневним навикама.

Како се епидемиолошка ситуација у нашој земљи полако поправља тако се све чешће говори и о укидању полицијског часа. Ванредне мере су уведене постепено, те је и за њихово укидање потребно време и добар стратешки план како би све групе становништва биле потпуно безбедно могле да се врате у нормалан начин живота.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оно о чему се такође доста говори јесте то што је забрана кретања за пензионере ступила на снагу 18. марта и уведена је одвојено од полицијског часа. Сада се намеће питање да ли ће ове две ванредне мере бити укинуте у исто време или ће најстарији грађани и даље имати ограничено кретање.

Чланови Кризног штаба још немају одговор на ово питање јер све зависи од епидемиолошке ситуације у нашој земљи, као и о одлукама Владе. Коначна одлука, када за то дође време, биће донесена након консултација и препорука стручних лица.

Шта каже струка

Колико је важно да се ванредне мере за најстарије грађане попуштају постепено нагласила је на једној од конференција Кризног штаба и др Дарија Кисић Тепавчевић.

– Јако је низак колективни имунитет код њих, па ће се за њих мере постепено и укидати. А лепо време је иначе време јачања колективног имунитета. Нама расте постепено тај колективни имунитет, а вирус слаби. Ипак, све мере па и њихово укидање зависи од епидемиолошке ситуације, а највише мера биће усмерено на школске установе и на најстарије- рекла је раније докторка Кисић Тепавчевић.

Још један од чланова Кризног штаба, епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је раније да пензионери и даље треба да се третирају исто, када је реч о ванредним мерама.

– И даље морају да буду потпуно затворени јер су најосетљивији и последњи ће бити ослобођени мера – истакао је др Тиодоровић.

Постепено попуштање мера

Након 34 дана потпуне изолације, изузевши ранојутарњу куповину од 4.00 до 7.00 сати једном недељно, пензионери су 21. априла, од 18.00 часова, први пут напустили своје домове и пошли у шетњу.

Према првом попуштању мера, лицима старијим од 65 година било је дозвољено да уторком, петком и недељом, изађу у шетњу у трајању од 30 минута у периоду од 18.00 до 1.00 сат иза поноћи.

Ипак, само неколико дана касније, ова мера постала је још блажа. Тако је грађанима старијим од 65 година дозвољено кретање сваког дана у трајању од сат времена, такође у периоду од 18.00 до 1.00 сат после поноћи.

Полицијски час ступа на снагу управо од 18.00 сати, те се на улицама у том периоду могу срести само пензионери који користе време за шетњу и уживање у парковима.

Надлежни за праћење епидемиолошке ситуације су такође посебно нагласили да ће осим осталих и пензионери заштитне маске морати да носе још дуго, вероватно током целе године како би били потпуно заштићени.

Још једно питање које се намеће када је реч о ублажавању мера јесте да ли ће најстаријима и даље бити дозвољена шетња и када се укине полицијски час, а под претпоставком да њима буде забрањен излазак из куће. Укидањем полицијског часа на улицама ће увек бити људи па би самим тим излазак пензионера у свакодневну шетњу постао ризичан.

Када ће се укинути полицијски час још увек није познато. По неким претпоставкама то би могло да се деси после првомајских празника, или најкасније 10. маја. Ипак све зависи од епидемиолошке ситуације, а за то време, док струка не донесе коначне одлуке – останите код куће.

Важни телефони

Специјалан број Министарства здравља за питања у вези са корона вирусом: 064 8945 235. Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“: 011 2684 566.

 

Извор: Блиц.рс